Головний зміст

121880Міністерство юстиції вже розпочало процес підготовки конкурсу для кандидатів у приватні виконавці, а також нормативно-правових актів, які забезпечать імплементацію законів щодо реформи виконавчої служби одразу після їх прийняття. Про це під час круглого столу «Реформа виконання судових рішень в Україні: гостра необхідність впровадження» повідомив заступник Міністра юстиції Сергій Шкляр.
 
 
 
 
 
 
«Ми, не чекаючи прийняття розроблених законопроектів, які забезпечать реформу виконавчої служби, вже давно розпочали підготовчий процес, адже ми добре розуміємо, які підзаконні акти ми маємо розробити. Нині над даними документами триває активна робота, щоб прийняті закони почали діяти одразу після прийняття. Також вже розпочата підготовка до проведення анонімного тестування, яке будуть проходити нові спеціалісти», - зазначив заступник Міністра юстиції.
 
Він також повідомив, що Мін’юст проводить постійну роботу з колегами та експертами, у тому числі й міжнародними, які допомагають у запровадження системи приватних виконавців.
 
«Нині м’яч перебуває на полі Парламенту і ми чекаємо від них, коли законопроекти потраплять до сесійної зали і будуть проголосовані», - наголосив Сергій Шкляр.
 
Він нагадав, що нове законодавство забезпечить запровадження інституту приватних виконавців, які переберуть на себе роботу з виконання судових рішень і забезпечать конкуренцію на ринку.
 
«Міністерство юстиції віддає функції, а не натягає на себе, як це було раніше. Ми передали реєстрацію на місця та нотаріусам. І вже бачимо, що в цих процесах немає жодних проблем. При цьому, на першому перехідному етапі приватні та державні виконавці функціонуватимуть паралельно», - додав він.
 
За його словами, схожа система нині діє в Болгарії. З досвіду цієї країни можна зробити висновок, що приватні виконавці – це більш активні люди, які хочуть заробити, які не бояться відпрацювати 3-4 години понад норму.
 
«У них в приватні виконавці пішли не лише колишні державні виконавці. Це були і адвокати, і арбітражні керуючі, і банківські співробітники», - сказав Сергій Шкляр.
 
Представник Адміністрації Президента Костянтин Красовський наголосив на тому, що реформа виконання судових рішень є частиною глобальної судової реформи в Україні й однією з її основних складових.
 
Натомість голова комітету з питань захисту прав кредиторів Незалежної асоціації банків України Сергій Панов зазначив, що банківська система, представники якої серед тих, хто найбільше страждає від недосконалості роботи судових виконавців, підтримують реформу, яку реалізовую Мін’юст.
 
«Це добрий знак і ми, безумовно, підтримуємо прийняття законопроектів. Критикувати їх можна, але ми погоджуємося з тим, що з чогось маємо почати. Потім ми побачимо, які є перепони на нашому шляху, які гострі кути. Ми їх будемо враховувати, приймати, обходити і вирішувати. Але ми повинні рухати реформу вперед і сподіваємося на найближчі рішення нашого Парламенту», - зауважив банкір.
 
При цьому він звернув окрему увагу на інші норми, які передбачає розроблене Мін’юстом законодавство.
 
«Це формування єдиного відкритого реєстру боржників, автоматизація процедур виконання судових рішень, уточнена процедура прийняття на баланс майна. Це ті визначні позитивні зрушення, яких ми всі очікували», – резюмував Сергій Панов.