Головний зміст

118685Свою позицію у питаннях електронного декларування "Судово-юридичній газеті" висловила Голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сьогодні вже не залишається сумнівів, що всі українські чиновники і судді повинні будуть в цьому році подати декларації про свої доходи та витрати в електронному вигляді. Більш того, закон передбачає, що такі декларації, починаючи з наступного року, будуть подавати і прості українці.
 
«Вже сьогодні є приклади, коли судді підкидають гранату, а ніхто не звертає на це уваги. Суддів викрадають, палять будинки або машини. Нерідкі дзвінки з погрозами щодо певних справ. Якщо інформація з декларації не буде працювати спільно з нормами Закону «Про захист персональних даних», то це може спричинити дуже великі проблеми. І перші, хто опиняться під загрозою - це судді, які розглядають справи.
 
Декларація і в нинішньому вигляді складна. Ніхто не очікував, що вона буде настільки комплексною. Я думаю, що ввести систему можна і в цьому році, але для того, щоб люди змогли заповнити таку декларацію наступного року, зібрати всі необхідні документи. Тоді вони не будуть побоюватися зробити помилку, через яку передбачена кримінальна відповідальність.
 
Що стосується подальших розглядів за тими матеріалами, які можуть виникнути стосовно посадових осіб в результаті порушення даного законодавства, то вважаю, що такі розгляди повинні брати на себе суди вищої інстанції », - підкреслила суддя.