Головний зміст

0 8430 Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народними депутатами України Пацканом В.В., Горватом Р.І. та іншими проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди алкогольних напоїв, тютюнових виробів» та рекомендовано Верховні Раді України прийняти його за основу.
 
 
 
 
 
 
 
 
Так, законопроектом №3254 пропонується внести зміни до статті 201 Кримінального кодексу України і віднести до складу злочину як контрабанду переміщення алкогольних напоїв, тютюнових виробів через митний кордон поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю:
 
- у значних розмірах (у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян), що карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією предметів контрабанди, а також товарів, транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю предметів контрабанди;
- у великих розмірах (у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян), що карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією предметів контрабанди;
- у особливо великих розмірах (у п'ять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян), що карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією предметів контрабанди.
 
Ініціатори законопроекту впевнені, що теперішня складна ситуація, яка склалась в Україні зобов’язує прийняття рішень, які є більш жорсткішими та ефективнішими в боротьбі з переміщення алкогольних напоїв, тютюнових виробів через митний кордон поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю.
 
Стримуючий фактор протистояння незаконному переміщенню алкогольних напоїв, тютюнових виробів через митний кордон поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю - можливість опинитися за гратами.
 
Втрачений товар завжди можна купити знову, знайти гроші, штраф заплатити, збитки покрити, а от кримінальна відповідальність - більш вагоме покарання. Адже ніхто не зможе заборонити платити штраф за вилучену митницею партію товару і паралельно займатися перевезенням нової контрабанди, виручка від якої з головою покриє форс-мажорні витрати.
 
В більшості країн світу контрабанда визнана одним із найнебезпечніших видів злочинної діяльності. Як злочинність взагалі, контрабанда буде існвати до тих пір поки є державні кордони. Об’єкти контрабанди багато численні та різноманітні, а її масштаби досягають небезпечних розмірів.
 
Однак кримінальна відповідальність за контрабанду товарів передбачена не у всіх європейських країнах. Разом з тим, наприклад, в Ірландії контрабандисту загрожує від 12 місяців (у разі якщо вартість партії не перевищує 5000 євро) до п’яти років, у Великобританії – до семи років тюремного ув’язнення.
 
У Республіці Казахстан кримінальна відповідальність за контрабанду передбачена статтями 209 „Економічна контрабанда” і 250 „Контрабанда вилучених з обігу предметів або предметів, обіг яких обмежено” Кримінального кодексу Республіки Казахстан.