Головний зміст

t1larg.US .Supreme.Court .afp .gi1 Президент США Барак Обама оголосив ім’я кандидата на вакансію судді Верховного суду, що з’явилася після смерті члена ВС Антоніна Скаліа. Претендентом на цю посаду став 63-річний суддя Меррік Гарланд.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Він випускник Гарвардського університету, є головою федерального апеляційного суду округу Колумбія. М.Гарланда призначили на цю посаду в 1997 р., після того як його кандидатура, представлена президентом Біллом Клінтоном, була схвалена в Сенаті 76 голосами проти 23. Раніше він довгий час працював прокурором.
 
«Я вибрав претендента, який широко відомий не тільки як один з найрозумніших юристів Америки, а і як людина, яка привносить у роботу дух гідності, скромності, цілісності, справедливості й скрупульозності», — представив кандидатуру М.Гарланда Б.Обама.
 
Президент США підкреслив: його номінант володіє унікальними якостями й навичками, які дозволять йому «негайно» приступити до виконання обов’язків. На думку Б.Обами, кандидатура М.Гарланда може бути схвалена «обома сторонами» — як демократами, так і республіканцями. Президент також наголосив, що призначення цього судді допоможе «відновити ідеологічний баланс» у Верховному суді, зробивши його «ліберальнішим».
 
Про М.Гарланда відгукуються, як про розумного, скрупульозного в роботі суддю, що має талант знаходити компромісні рішення, чесно виконувати свої обов’язки й виносити рішення відповідно до законодавства.
 
Тепер згідно з американською конституцією кандидатуру повинна розглянути верхня палата парламенту.
 
Процедуру затвердження М.Гарланда на посаду вже обіцяють зірвати республіканці. Як відзначає Voice of America, Сенат сподівається, що М.Гарланд не переможе на виборах у листопаді. Також республіканці відзначають: термін Б.Обами добігає кінця й вони хотіли б, щоб кандидатуру нового судді їм представив наступний президент.
 
Водночас сенатори хочуть бачити на посаді судді ВС людину, яка відновила б консервативну більшість у ВС.
 
Нагадаємо: у вищій судовій інстанції США працює 9 служителів Феміди. Посада судді ВС є довічною. У лютому цього року стало відомо, що один з найстаріших членів ВС А.Скаліа помер. При цьому посаду він займав найдовше — з 1986 р., коли його призначив президент Роналд Рейган. Упродовж багатьох років А.Скаліа був лідером консерваторів у ВС.