Головний зміст

debtДо Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики надійшов для ознайомлення Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій або щомісячного довічного грошового утримання. Законопроектом пропонується збільшити розмір неоподатковуваної суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання та зменшити ставки податку для зменшення податкового навантаження на пенсії громадян.
 
 
 
 
 
Нагадаємо, що Починаючи з березня 2014 року, вперше за всю історію незалежної України, пенсії почали оподатковуватись.
 
Так було встановлено, що відповідно до підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати у частині такого перевищення. Ставка податку визначена у розмірі 15 % (п. 167.4. статті 167 ПК України).
 
Враховуючи розмір мінімальної заробітної плати, встановлений Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» станом на 1 січня 2016 року, оподатковуванню підлягає сума пенсії, яка перевищує 4134 грн.
 
Таким чином, за підрахунками експертів, оподаткуванню підлягають пенсії понад 400 тис. осіб.
 
Законопроектом передбачається, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмірперевищує дванадцять розмірів мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць) у частині такого перевищення.
 
Також документом пропонується встановити ставку податку у розмірі 7 відсотків бази оподаткування щодо перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом.