Головний зміст

referendumСьогодні Конституційний Суд України у формі усного слухання розпочне розгляд справи за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про всеукраїнський референдум".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Суддя-доповідач у справі – Михайло Гультай.
 
Суть питання
 
Суб’єкт права на конституційне подання – 57 народних депутатів України – звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням розглянути питання щодо відповідності Конституції України (конституційності) як окремих положень, так і в цілому Закону України „Про всеукраїнський референдум“ від 6 листопада 2012 року № 5475–VI (далі – Закон).
 
На думку народних депутатів України, Верховна Рада України під час прийняття Закону перевищила свої повноваження, оскільки „звичайним законом“ встановила як новий порядок зміни Конституції України (відмінний від закріпленого в Основному Законі держави), так і безпосередньо саму процедуру її прийняття („порядок прийняття нової Конституції України“), яка не передбачена у чинному Основному Законі держави.
 
Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що Верховна Рада України, приймаючи Закон в цілому, порушила встановлену Конституцією України процедуру розгляду та ухвалення законів.
 
Початок розгляду справи – о 10 годині.