Головний зміст

r02ByfPHLMsРозміщена на сайті Київського районного суду м. Одеси стаття «Розбійний напад на суддю апеляційного суду Черкаської області» викликала великий суспільний резонанс. Менш ніж за сутки її переглянули більш ніж 1800 разів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Нажаль аналіз стану протидії злочинності, проведений Генеральною прокуратурою України, свідчить про низку негативних тенденцій, зокрема збільшення кількості тяжких та особливо тяжких злочинів певних категорій при одночасному зниженні рівня їх розкриття.
 
 
IMG 7554
 
 
Про це йдеться у листі Генеральної прокуратури України від 28 січня 2016 року, адресованому Національній поліції України, копію якого оприлюднив на своїй сторінці в facebook екс-перший заступник глави Адміністрації Президента Андрій Портнов.
 
У листі зазначається, що нерозкритими залишилися майже 2 тисячі розбійних нападів, понад 15 тисяч грабежів та 200 тисяч крадіжок (з них 17 тисяч – домівок жителів України), вчинених протягом минулого року.
 
Якщо протягом червня минулого року скоєно 8 тисяч квартирних крадіжок, протягом наступних місяців їх чисельність щомісячно зростала, а вже у грудні становила понад 15 тисяч. В умовах такої негативної динаміки відбулося зниження більше ніж вдвічі кількості направлених до суду кримінальних проваджень стосовно осіб, які вчинили зазначені злочини (з 3 тисяч протягом червня до 1,4 тисячі у грудні).
 
Аналогічні тенденції характеризують стан протидії та розкриття грабежів, розбійних нападів та незаконних заволодінь транспортними засобами.
 
У 6 регіонах держави кількість нерозкритих розбійних нападів істотно збільшилася: в Тернопільській –у 8, Харківській, Хмельницькій, Херсонський та Черкаській областях – у 3 рази.
 
Суттєве послаблення протидії злочинності спричиняє підвищенню рівня зухвалості злочинів через створення у них умовного почуття безкарності , що, у свою чергу, призводить до вчинення більш тяжких злочинів, та, за відсутності дієвої реакції Національної поліції, негативно впливає на рівень довіри суспільства до інститутів державної влади в цілому та правоохоронної системи зокрема.
 
Більшість експертів вважають – знизити кількість криміналу в суспільстві можливо, лише забезпечивши систему справедливого і обов’язкового покарання за злочини. Ну і головне – нормалізувати економіку країни. Коли у середньостатистичного українця є робота і стабільний дохід – він рідко йде на тяжкий злочин.