Головний зміст

srednyaya pensiya v ukraine po itogam 2015 godaВерховний Суд України дійшов висновку, що за подачу адміністративного позову щодо оскарження рішення про відмову в оформленні документів для вирішення питання про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, і при оскарженні судових рішень по цих справах у касаційному порядку судовий збір відповідно з п. 23 ч. 1 ст. 5 Закону №3674-VI сплаті не підлягає. Про це йдеться в Постанові Судової палати з розгляду цивільних справ ВСУ від 24 лютого 2016 року №6-2784цс15.
 
 
 
 
 
Так, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України дійшла висновку про неоднакове застосування судом касаційної інстанції норми матеріального права, а саме ст. 5 Закону №3674-VI, при вирішенні питання про звільнення від сплати судового збору та норм процесуального права при оскарженні судового рішення, яке перешкоджає подальшому провадженню у справі.
 
Усуваючи відмінності в застосуванні касаційним судом одних і тих самих норм матеріального та процесуального права, члени палати Верховного Суду України виходить з такого.
 
Вимоги до касаційної скарги встановлено ст. 213 Кодексу адміністративного судочинства України, ч. 5 якої, зокрема, встановлено, що в касаційній скарзі додається документ про сплату судового збору.
 
За подачу в адміністративний суд касаційної скарги на рішення суду судовий збір стягується в розмірі 70% ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру - 70% ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми (п. 3 ч. 3 ст. 4 Закону №3674-VI)
 
Таким чином, базою для обчислення ставки судового збору за подання касаційної скарги на судові рішення в порядку, передбаченому главою 2 розділу IV КАС, є розмір ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви.
 
Ст. 5 Закону №3674-VI передбачено пільги зі сплати судового збору. Зокрема, відповідно до п. 23 ч. 1 зазначеної норми від сплати судового збору звільнені позивачі за подання позовів до порядку, що визначається ст. 12 Закону України від 8 липня 2011 року №3671-VI «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» (далі - Закон №3671-VI).
 
Отже, в силу положень ст. 5 Закону №3674-VI за подачу позовів у порядку, визначеному ст. 12 Закону №3671-VI, позивачі звільняються від сплати судового збору, а потім розмір ставки судового збору для звернення з апеляційною чи касаційною скаргами дорівнює нулю, тобто судовий збір в таких випадках сплаті не підлягає.