Головний зміст

65438Рада суддів України глибоко стурбована і занепокоєна непоодинокими фактами розбійних нападів, які здійснюються стосовно суддів і реально загрожують їхньому життю та здоров’ю. Тільки за минулий рік проти суддів було вчинено декілька кримінальних правопорушень, розбійних нападів, які супроводжувалися фізичним, психологічним тиском та пошкодженням їхнього майна.
 
 
 
 
 
 
 
Востаннє це сталося 22 березня 2016 року, коли у власному приватному будинку було скоєно розбійний напад на суддю-секретаря судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області Наталію Охріменко.
 
Як стало відомо, близько 6:35 ранку суддя помітила розбиту шибку і зателефонувала до Чорнобаївського відділу поліції Головного управління Національної поліції на гарячу телефонну лінію 102, повідомивши про проникнення невідомих у її будинок. Однак, на виклик правоохоронці не приїхали, що дало змогу злочинцям нанести судді численні тілесні ушкодження різної тяжкості і безперешкодно зникнути з місця події, забравши з собою матеріальні цінності.
 
О 7:00 ранку суддя Охріменко вдруге зателефонувала на гарячу телефонну лінію 102 і повідомила вже про нанесення їй тілесних ушкоджень. І лише о 7:20 до неї приїхав дільничний інспектор. Усі ці дзвінки зареєстровано у журналі викликів.
 
Рада суддів України вважає недопустимим невиконання працівниками правоохоронних органів покладених на них обов’язків, наслідком чого стало зухвале побиття судді у її будинку, нанесення їй тяжких тілесних ушкоджень та зникнення особи з місця злочину.
 
Гарантії незалежності й недоторканності суддів, як носіїв судової влади, та самостійності судів, як судових органів, визначено Конституцією та законами України.
 
Судді, члени їхніх сімей та їхнє майно перебувають під особливим захистом держави. Органи внутрішніх справ зобов’язані вживати необхідних заходів для гарантування безпеки судді, членів його сім’ї та збереження майна. Вчинені, у зв’язку зі службовою діяльністю судді, посягання на його життя і здоров’я, знищення чи пошкодження його майна, погроза вбивством чи насильством, образа чи наклеп на нього, а також посягання на життя і здоров’я близьких родичів судді, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом.
 
Тому, реагуючи на подію, що відбулася на Черкащині, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко звернулася до Генерального прокурора України з вимогою взяти під особистий контроль досудове розслідування по даному факту та вжити заходів для притягнення до відповідальності працівників поліції через бездіяльність яких не було попереджено вчинення кримінального правопорушення стосовно судді.
 
Сама ж ситуація, що склалася на Черкащині щодо розслідування правоохоронними органами фактів розбійних нападів на суддів, стане предметом детального обговорення на найближчому засіданні Ради суддів України.