Головний зміст

49ВККСУ, ВРЮ та РСУ об’єднали зусилля задля відновлення довіри до судової влади України. Про це було повідомлено на спільному брифінгу керівників Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Ради суддів України, що відбувся 25 березня у м. Києві і був присвячений звіту про заходи, які здійснює судова влада для відновлення довіри суспільства.
 
 
 
 
 
 
 
Участь у прес-брифінгу взяли Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко.
 
IMG 9707
 
Під час брифінгу керівники органів судової влади прозвітували про кроки, які здійснює судова влада для формування якісного судового корпусу, зокрема щодо результатів кваліфікаційного оцінювання суддів, розгляду дисциплінарних справ, налагодження взаємодії із громадськістю та ЗМІ тощо.
 
Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк поінформував про результати діяльності Вищої ради юстиції з розгляду дисциплінарних справ щодо суддів. "Розуміючи великий суспільний запит на відновлення довіри до судової влади, ми започаткували координацію діяльності Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Ради суддів України, щоб очищення судової влади Голова ВРЮ нагадав, що Вища рада юстиції розпочала свою діяльність у складі, сформованому відповідно до Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», з 9 червня 2015 року після того, як 11 квітня 2014 року Законом «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» було припинено роботу попереднього складу ВРЮ. За цей час до Вищої ради юстиції надійшло понад 9 тис. скарг на дії суддів. На сьогодні опрацьовано близько 50% їх загальної кількості, понад 2 тисячі скарг на дії суддів було визнано прийнятними. Нинішній склад ВРЮ з початку формування працює в інтенсивному режимі, станом на 25 березня 2016 року було проведено 29 засідань Ради, 50 засідань секцій. За 10 місяців діяльності ВРЮ внесла подання про звільнення за особливих обставин стосовно 330 суддів. З них 6 суддів звільнено у зв’язку з набранням законної сили обвинувальними вироками. У діях 323 суддів констатовано порушення присяги судді. З них 298 – судді першої та апеляційної інстанцій АР Крим (276) та Донецької області (14), щодо яких Вища кваліфікаційна комісія суддів вже розглянула дисциплінарні справи та внесла відповідні рекомендації до Вищої ради юстиції, оскільки, обіймаючи відповідно до чинного законодавства посади суддів України, вони були призначені у так звані органи правосуддя на тимчасово непідконтрольних Уряду України територіях, чим порушили присягу судді. Вищою радою юстиції відкрито дисциплінарні справи стосовно 6 суддів вищих спеціалізованих судів. Стосовно 2 суддів Вища рада юстиції вирішила внести подання до Верховної Ради України про звільнення їх з посади у зв’язку з порушенням присяги судді.відбувалося швидше", – зазначив Ігор Бенедисюк.
 
На сьогодні за всіма (41) висновками Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції Вищою радою юстиції відкрито дисциплінарні справи, розгляд 90% з яких завершено. ВРЮ внесла подання про звільнення у зв’язку з порушенням присяги судді при розгляді справ щодо активістів Майдану стосовно 23 суддів.
 
За словами Голови Вищої ради юстиції, за результатами річного періоду роботи Рада проведе аналіз допущених суддями порушень, який стане підставою для удосконалення роботи судової системи, законодавчих змін, навчальних програм у Національній школі суддів тощо.
 
Рада також відкрила 13 проваджень про порушення суддями вимог щодо несумісності відповідно до Закону України «Про очищення влади». Наразі прийнято рішення про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення Татькова В.І. з посади судді Вищого господарського суду України з підстав порушення вимог законодавства щодо несумісності.
 
За результатами розгляду матеріалів про звільнення суддів з посад за загальними обставинами Вища рада юстиції прийняла 520 рішень про внесення подань про звільнення суддів Президентові України та до Верховної Ради України. З них у відставку – 391, за власним бажанням – 93. Стосовно 101 судді ВРЮ зупинила розгляд матеріалів про звільнення за загальними підставами до вирішення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України чи Вищою радою юстиції питання про дисциплінарну відповідальність судді.
 
Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко повідомила про результати роботи РСУ щодо правового захисту суддів і працівників апаратів судів, контролю за організацією роботи судів, незалежного статусу судді. Валентина Сімоненко звернула увагу ЗМІ, що попри припинення законодавцем у 2014 році роботи дисциплінарних судових органів (ВРЮ та ВККСУ) саме судова влада першою призначила своїх представників до новоствореної громадської Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, нової Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. «Рада суддів ухвалила низку документів щодо кваліфікаційного оцінювання судді і врегулювання реального або потенційного конфлікту інтересів, які стосуються застосування антикорупційного законодавства», – сказала Валентина Сімоненко. Рада суддів України також здійснює контроль за організацією роботи судів, розроблено методику оцінки роботи судів громадськістю. "Відповідні анкети, що включатимуть, зокрема, оцінку громадянами якості і обґрунтованості судових рішень, будуть опубліковані на сайтах судів, і дані цього анкетування використовуватимуться для покращення роботи судів і суддів", – зазначила Валентина Сімоненко.
 
Про перші результати здійснення нової для судової системи країни процедури первинного кваліфікаційного оцінювання, яке стосуватиметься усіх суддів України, розповів Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков. Голова ВККСУ наголосив, що кваліфікаційне оцінювання містить дві складові – анонімне тестування і обговорення його результатів та дослідження судового досьє – ще одного нового правового інституту, запровадженого в українському законодавстві минулого року. Голова Комісії Сергій Козьяков зазначив, що ВККСУ розпочала первинне кваліфікаційне оцінювання суддів 17 лютого 2016 року. Першими оцінювання проходять представники місцевих судів, у яких закінчився 5-річний термін повноважень.
 
"В оцінюванні взяли участь 73 судді, які претендують на обрання безстроково. Для 54 суддів оцінювання було успішним. 9 суддів не пройшли оцінювання, і Комісія відсторонила їх від здійснення правосуддя. Стосовно 10 суддів оголошено перерву в розгляді питання про визначення результатів оцінювання через необхідність проведення додаткової перевірки даних суддівського досьє", – сказав С.Козьяков.
 
Суддів, яких відсторонено від здійснення правосуддя, Комісія направила до Національної школи суддів України для проходження перепідготовки, яка триватиме до 22 серпня 2016 року. Після завершення навчання на них очікує повторне оцінювання. Якщо суддя його не пройде, то буде рекомендований на звільнення з посади.
 
До кінця березня участь в оцінюванні братимуть ще 20 суддів, у яких закінчився 5-річний термін повноважень. Після чого Комісія розпочне оцінювання суддів апеляційних судів.
 
"22 березня 2016 року Комісією прийнято рішення про проведення протягом квітня–червня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів апеляційних судів. Розпочинаємо ми із апеляційних судів Києва та області. Затверджено уже графік проведення, список суддів та перелік завдань", – додав Сергій Козьяков. Загалом брати участь у первинному кваліфікаційному оцінюванні повинні близько 8 тисяч осіб.
 
Водночас учасники брифінгу звернули увагу на те, що Верховною Радою України не реалізовано рішення Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо розгляду подань про обрання та звільнення суддів.
 
"Очищення судової влади – це і процес звільнення суддів-порушників, і наповнення системи новими кадрами, – наголосив Ігор Бенедисюк. – Однак наразі цей процес гальмується, що створює перешкоди для очищення судової влади". За словами Валентини Сімоненко, керівники РСУ, ВККСУ і ВРЮ не раз окремо та спільно зверталися до Голови Верховної Ради України, і навіть до Президента України, однак питання не вирішено.
 
Учасники брифінгу висловили сподівання на підтримку громадськості у цьому питанні та у впровадженні позитивних процесів у судовій системі України, пообіцявши, що такі зустрічі із громадськістю та засобами масової інформації проходитимуть щомісяця.