Головний зміст

1 52553519e97e652553519e9825До Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя направлено Законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (щодо строку застосування до судді дисциплінарного стягнення)».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В Законі України «Про судоустрій і статус суддів» передбачена норма про 3-річний термін притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Однак у перехідних положеннях Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлений такий же термін в один рік. Вищий адміністративний суд України застосовує норму, при винесенні рішень, із застосуванням норма перехідних положень. Ґрунтуючись на цьому Вищий адміністративний суд України систематично скасовує рішення Вищої ради юстиції про звільнення за порушення присяги суддями, що приймали рішення проти Майдану.
 
Ініціатор законопроекту народний депутат Сергій Власенко наголосив, що вирішення наведеної проблеми потребує комплексного вирішення. Таке вирішення неможливе без внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».
 
Законопроект спрямований на розширення строку притягнення суддів до відповідальності та створення механізму можливості перегляду рішень органом, який здійснює дисциплінарне провадження щодо судді, про відмову у відкритті дисциплінарної справи з підстави спливу строку давності застосування дисциплінарного стягнення до судді, за скаргою (заявою) щодо поведінки судді, яка може мати наслідком відповідальність судді відповідно до Закону, або за власною ініціативою, якщо із дня вчинення суддею проступку або порушення присяги минуло не більше п’яти років.