Головний зміст

reestr 2e54033ffa3b039d947825c74fa20379Нагадаємо, Асоціація слідчих суддів звернулась до всіх народних депутатів України з пропозицією внесення змін до ч.2 ст.31 КПК України. Дані зміни дадуть змогу суддям пришвидшити розгляд кримінальних проваджень, що позитивно вплине на права сторін та на роботу судів України в цілому.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Народний депутат України Опанасенко О.В. відповів ГО «Асоціація слідчих суддів України» та повідомив, що звернення буде направлено до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя для ретельного обговорення із залученням юристів, прокурорів, адвокатів, працівників поліції та науковців.
 
Суть запропонованих змін стосується можливості розгляду кримінальних проваджень в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, колегіально судом у складі трьох професійних суддів - лише за клопотанням обвинуваченого.
 
Гостра необхідність таких змін в теперішній час виникла у зв’язку з тим, що у судах першої інстанції утворилася неймовірна кількість колегій з трьох професійних суддів з розгляду кримінальних проваджень по злочинах, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, що може привести у недалекому майбутньому з огляду на зріст рівня злочинності до неможливості розгляду кримінальних проваджень у продовж розумних строків.
 
Так, у Шевченківському районному суді м.Києва на 14 суддів, які спеціалізуються на розгляді кримінальних проваджень, станом на вересень 2015 року кількість колегій складає 108, тобто один суддя входить до складу колегій по 30 справах одночасно; у Роздільнянському районному суді Одеської області – на 6 суддів утворено 14 колегій; у Київському районному суді м.Одеси – на 7 суддів утворено 29 колегій.
 
В Печерському районному суді м.Києва, де 36 суддів розташовані в різних приміщеннях, утруднено утворення колегій без шкоди для дотримання розумних строків розгляду справи в суді; в Арцизьському районному суді Одеської області на 3 суддів, які мають повноваження, у випадку прийняття одним з них рішення в якості слідчого судді – взагалі неможливо утворити колегію суддів для розгляду кримінального провадження. У зв’язку з чим судді звертаються до апеляційних судів для визначення підсудності кримінальних проваджень іншим судам.
 
Аналогічні труднощі притаманні усім судам України.
 
Запропоновані зміни були ретельно обговорені на нарадах, круглих столах асоціації слідчих суддів України, в якому брали участь широке коло суддів різних судів України, із широким залученням юристів – прокурорів, адвокатів, юрисконсультів, працівників поліції, науковців тощо.