Головний зміст

shokinСьогодні   на пленарному засіданні Верховної Ради України буде розглянуто питання про відставку Генерального прокурора України Віктора Шокіна.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Про це раніше заявив голова ВРУ Володимир Гройсман. За його словами, він не отримав відповіді від ГПУ стосовно того, коли Генпрокурор може з’явитись зі звітом на засідання парламенту, тож було вирішено розглянути це питання вкінці березня.

 
Нагадаємо, в лютому В.Шокін написав заяву про відставку. Згодом П.Порошенко запропонував парламенту вирішити питання звільнення з посади Генпрокурора В.Шокіна. 
Генеральний прокурор України  в свою чергу на офіційному сайті ГПУ висловив свою позицію щодо  даного питання. 
 
Так, В. Шокін  вважає, що відставка є наслідком процедури висловлення парламентом недовіри Генеральному прокурору України (ст. 213 Регламенту Верховної Ради України).
У випадку із Генеральним прокурором В. Шокіним ця процедура Верховною Радою України не ініціювалася і не застосовувалася.
 
З правової точки зору мова йде виключно про звільнення Генерального прокурора України «за власним бажанням», що є однією з можливих підстав для звільнення (ст. 2 Закону України «Про прокуратуру», яка діятиме до 15.04.2016).
Натомість таке звільнення, враховуючи статус посади Генерального прокурора України, можливе виключно за згодою Верховної Ради України Президентом України (п. 25 ч. 1 ст. 85, ст. 122 Конституції України).
 
Таким чином, наразі триває і не закінчена процедура розгляду заяви Генерального прокурора України про звільнення за власним бажанням.