Головний зміст

11 newУважно аналізувати біографічні дані кандидатів на посади суддів, як безстроково так і вперше, узялися не тільки члени Вищої ради юстиції, а й працівники Адміністрації Президента, створивши ще один бар’єр на шляху до призначення.

 

 

 

 

 


Адміністрація Президента повернула ВРЮ кілька подань про обрання суддів безстроково. Підтвердив це й О.Маловацький. За його словами, у кількох поданнях було виявлено розбіжності в деклараціях окремих осіб, які претендували на суддівські посади. Тому на вул.Банковій попросили надати додаткові документи, щоб перевірити дані.


Водночас подання про призначення суддів уперше надсилаються до АП «пакетами», з яких не можна одне прізвище викреслити, а решту кандидатів запросити на складання присяги: якщо матеріали повертаються, то до Ради надходить весь «пакет». Оскільки ж в АП повернули кілька подань, у підвішеному стані опинилися десятки кандидатів.


Як запевнив О.Маловацький, зараз всі необхідні для уточнення документи зібрані й найближчим часом будуть передані на вул.Банкову. Однак претенденти, щодо яких виникли застереження, перебуватимуть в одній групі з тими, до кого жодних питань немає. Як наслідок, це може призвести до ускладнення проходження процедури для всіх.


О.Маловацький відзначив, що заперечень проти призначення суддів від глави держави не надходило. Разом з тим і самих призначень немає. Варто звернути увагу на той факт, що пробуксовування зі складенням присяги відбувається паралельно з ігноруванням Верховною Радою процедури обрання суддів, у яких закінчився п’ятирічний строк роботи.


Така практика парламенту й Адміністрації Президента може вказувати на те, що поповнення суддівських лав намагаються відстрочити до ухвалення конституційних змін. Відповідно до них «призначення на посаду судді здійснюється за конкурсом». Таким чином, не виключено, що всі «п’ятирічки» разом з рекомендованими на призначення вперше потраплять у вир нового добору. Якщо ж у той самий час відбуватиметься «переформатування» системи судів, до них приєднаються й судді, яких уже обрали безстроково.


Обгрунтувати ж це органи влади завжди зможуть тим, що суспільство не довіряє як нинішнім суддям, так і тим кандидатам, які проходили відбір колишнім складом ВККС. А тому, мовляв, конкурс слід починати заново.

Джерело: http://zib.com.ua/