Головний зміст

12188028 березня 2016 року у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбувся семінар-презентація звіту «Управління ефективністю роботи судів». Презентацію було проведено автором звіту експертом проекту ЄС з Боснії та Герцеговини Адісом Ходжичем.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ознайомитись з роботою міжнародного фахівця щодо показників ефективності роботи місцевих загальних судів України мали змогу Голова Комісії Сергій Козьяков, Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк, а також члени Комісії та представники секретаріату, члени Вищої ради юстиції, члени Ради суддів України, судді.
 
Адіс Ходжич протягом останніх 7 років є членом Комісії з ефективності правосуддя  (CEPEJ), Робочої групи Ради Європи з оцінки судової системи (CEPEJ-GT-EVAL). Як експерт він брав участь у проведенні процедур експертної оцінки судових систем Норвегії, Нідерландів, Хорватії, Албанії.
 
Спираючись на підтримку Державної судової адміністрації України, яка сприяла процесу збору даних, Адіс Ходжич розробив таблицю для збору статистичних даних у місцевих судах України за показниками 2012, 2013 та 2014 років стосовно бюджетних витрат, кількості суддів та працівників апарату суду, кількості справ.
 
Як зазначив експерт, ефективність роботи судів, зважаючи на міжнародний досвід, зазвичай вивчається за двома основними аспектами – часом та використанням ресурсів. У багатьох країнах суспільство незадоволене швидкістю розгляду справ у судах, натомість голови судів говорять про недофінансування. Тому важливо враховувати ці аспекти.
 
Стосовно аспекту якості, то він розглядається на останньому етапі побудови системи оцінки ефективності, оскільки він є найскладнішим. Звісно, що швидкість розгляду справ впливає на якість.
 
Під час семінару Адіс Ходжич також пояснив, для чого потрібні рейтинги судів. Наприклад, в Австрії існує 5 рівнів допомоги судам, в яких показники у роботі не найкращі. Завдяки рейтингам можна виявити мікроскопічні недоліки в роботі та отримати платформу для реорганізації робочих процесів.
 
Члени Комісії також цікавились в експерта, наскільки схожі дослідження можуть бути корисними, зважаючи на первинне кваліфікаційне оцінювання суддів. На думку Адіса Ходжича, така методика повинна стати в нагоді стосовно суддів першої інстанції.
 
Захід відбувся в рамках співпраці між Проектом Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» та Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.
 
Довідково:
 
Проект «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», який фінансується Європейським Союзом та Радою Європи, розпочав роботу у 2015 році.
 
Проект ЄС складається з шести ключових компонентів, якими керує група міжнародних та національних експертів. Він спрямований на розвиток загальної стратегії реформ сектору юстиції; підтримку реформи міліції й органів зі слідчими повноваженнями, а також підтримку реформи прокуратури; доступ до правосуддя і забезпечення права на захист; незалежність судової системи; запобігання та боротьбу з корупцією.