Головний зміст

1346603169 kak samostoyatelno zaschischatsya v sude 129 березня 2016 року Вища рада юстиції розглянула два питання про відкриття чи відмову у відкритті проваджень щодо вимог законодавства про несумісність за зверненням Міністерства юстиції України про порушення вимог щодо несумісності, визначених Законом України «Про очищення влади». Рада ухвалила відкрити провадження щодо вимог законодавства про несумісність стосовно судді Вищого адміністративного суду України Маслія Володимира Івановича.
 
 
 
 
 
 
Відповідно до частини першої статті 53 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції Закону України від 16 вересня 2014 року № 1682-VII, яка діяла до 29 березня 2015 року, перебування на посаді судді є несумісним із зайняттям посади в будь-якому іншому органі державної влади, органі місцевого самоврядування та з представницьким мандатом, а також якщо суддя є особою, до якої застосовуються заборони, передбачені статтею 1 Закону України «Про очищення влади». Аналогічне положення закріплене у частині першій статті 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у чинній редакції.
 
Закон України «Про очищення влади» передбачає здійснення очищення влади (люстрації), зокрема, щодо професійних суддів (пункт 4 частини першої статті 2 Закону).
 
Відповідно до частини третьої статті 1 Закону України «Про очищення влади» «протягом десяти років з дня набрання чинності цим Законом посади, щодо яких здійснюється очищення влади (люстрація), не можуть обіймати особи, зазначені у частинах першій, другій, четвертій та восьмій статті 3 цього Закону».
 
Згідно із пунктом 6 частини першої статті 3 Закону заборона, передбачена частиною третьою статті 1 цього Закону, застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року посаду (посади) у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, у тому числі члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
 
Також ВРЮ ухвалила рішення відкрити провадження щодо вимог законодавства про несумісність стосовно судді господарського суду Донецької області Гассій Олени Валентинівни, яка не подала у строк, визначений законом, заяву про проведення щодо неї перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади».
 
Водночас Вища рада юстиції залишила без розгляду чотири звернення Міністерства юстиції України про порушення вимог щодо несумісності, визначених Законом України «Про очищення влади», а саме щодо: судді Центрально-Міського районного суду міста Макіївки Донецької області Суханової Алли Василівни, суддів господарського суду Луганської області Кірпи Тамари Степанівни, Семендяєвої Інесси Вячеславівни і Седляр Ольги Олександрівни. Зазначені судді вже звільнені із займаних посад постановами Верховної Ради України. Нагадаємо, що відповідно до пункту 54 Регламенту Вищої ради юстиції у випадку, якщо на момент розгляду питання про звільнення судді Радою суддя звільнений з посади або його повноваження припинені, то заява (висновок, подання) залишається без розгляду.
 
Таким чином, на сьогодні Рада відкрила 15 проваджень про порушення суддями вимог щодо несумісності відповідно до Закону України «Про очищення влади». Наразі прийнято рішення про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення Татькова В.І. з посади судді Вищого господарського суду України з підстав порушення вимог законодавства щодо несумісності.