Головний зміст

201641Спекуляції довкола розслідування вбивства відомого адвоката Юрія Грабовського неприпустимі.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Під час прес-конференції "Нові порушення прав адвокатів в Україні" заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій та заступник Голови Комітету захисту прав та гарантій адвокатської діяльності Ігор Черезов, заявили, що спекуляції довкола розслідування вбивства відомого адвоката Юрія Грабовського неприпустимі.
 
Так, за словами Ігоря Черезова, через ЗМІ почали робитися вкидання версій про побутові мотиви цього злочину.
 
"Чи займалася би військова прокуратура пошуком адвоката, якби це був побутовий злочин. Виходячи з цього, я прошу журналістів не спекулювати, не вестися на провокації, пов’язані із спробами відвести у бік від професійної діяльності. Коли вже військовий прокурор Матіос як державний службовець вийшов на прес-конференцію і дав зрозуміти, що це пов’язано з його професійною діяльністю, то давайте відштовхуватися від цього", - наголосив Ігор Черезов. Залучені до його пошуку ресурси правоохоронних органів також вказують на те, що злочин навряд чи має побутовий характер.
 
НААУ буде відстежувати хід цього розслідування і надавати необхідну допомогу слідчим, зокрема, буде офіційно передана інформація, яка була зібрана в ході його розшуку зусиллями самих адвокатів.
 
"НААУ зробила все можливе, щоб офіційно брати участь у цій справі. Наразі відкрито кримінальне провадження по факту зникнення адвоката Грабовського, однак у процесі досі немає потерпілої сторони", - повідомив Ігор Черезов.
 
Валентин Гвоздій висловив вдячність прокуратурі та Службі безпеки України за зроблену професійну роботу. "До останнього ми сподівалися, що Юрій зник тимчасово і скоро з"явиться. На жаль, фінал трагічний", - сказав Валенин Гвоздій.
 
Наразі НААУ зв’язалася з сестрою адвоката Грабовського, яка проживає за межами України. Однак тільки після проходження усіх необхідних процедур, адвокати потерпілого зможуть вступити у справу, а також буде визначений час проведення поховання Юрія Грабовського.
 
Ситуація із зникненням та вбивством Юрія Грабовського ще раз довела необхідність негайного внесення змін до законів для посилення прав адвокатів та механізмів їхнього захисту.
 
"Ми процесуально начебто рівні з представниками правоохоронних органів, але фактично у правовому полі ми беззбройні. Ми не можемо проводити слідчі дії, ми можемо опитувати людей, але це не є доказами у кримінальній справі", - констатував Ігор Черезов.