Головний зміст

118685Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко стурбована тим, що під час проведення і затримання судді Малиновського районного суду міста Одеси, проти якого розпочалося досудове розслідування кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального Кодексу України (одержання неправомірної вигоди), методи та дії працівників Національного антикорупційного бюро України та Національної поліції призвели до спроби самогубства підозрюваного.
 
 
 
 
Про це повідомили на офіційному сайті Судової влади України.
 
Зазначений факт яскраво демонструє те, що останнім часом повага до честі та гідності людини і, зокрема, особи, яка підозрюється у скоєнні злочину, з боку осіб, які проводять оперативно-розшукові або слідчі дії, є повністю знівельованою.
 
За бажанням зробити з факту запобігання чи розслідування злочину яскраву театральну виставу, часто-густо правоохоронні органи, в особі їх окремих керівників не замислюються над тим, що такі дії стосуються долі, здоров'я та життя людини.
 
Повага до честі та гідності людини під час розслідування кримінальних правопорушень є демонстрацією принципу презумпції невинуватості, закріпленого у Конституціях більшості країн світу та України. А нехтування цими правилами є демонстрацією нехтування цим принципом.
 
Прикро, але на сьогодні у суспільстві побутує думка, нав’язана безвідповідальними політиками, що, сама по собі посада судді характеризує людину як хабарника і недоброчесного громадянина. У нашій історії таке ставлення до людини вже було у 30-х роках ХХ століття, тому повторення такої історії демократичній державі Україні не потрібно.
 
Нажаль, відсутність поваги до честі і гідності людини демонструють, також, при виконанні своїх обов’язків і деякі судді, працівники апаратів судів та інших органів судової влади. А тому, я закликаю усіх працівників правоохоронних органів, суддів, працівників апарату судів та усіх органів судової влади, при виконанні своїх обов’язків пам’ятати, що честь і гідність людини є наріжним каменем Конвенції про права людини і основним почуттям людини при позиціонуванні її у суспільстві. Нехтування честю та гідністю іншої людини може призвести не тільки до страждань, а й до її загибелі.