Головний зміст

34 tnЯк відомо, нині адвокат, який практикує індивідуально, зобов’язаний обирати: сплачувати податки як самозайнята особа або обрати спрощене оподаткування. Проте в останньому випадку для того щоб бути платником єдиного податку, адвокат має зареєструватися як фізична особа-підприємець, обравши вид діяльності «Діяльність у сфері права».
 
 
 
 
 
 
 
 
В абз. 2 п. 14.1.226 розділу I ПК подане визначення поняття «незалежна професійна діяльність». Під нею мається на увазі участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб. З аналізу зазначеного визначення можна зазначити, що для цілей податкового регулювання діяльність адвокатів в розумінні ПК не завжди вважається незалежною професійною діяльністю. Зокрема, такою вона вже не вважається у випадку реєстрації адвоката підприємцем.
 
Отже, зазначена норма ПК вказує на можливість адвокатів не лише сплачувати податки за провадження незалежної професійної діяльності як самозайнята особа, що оподатковується згідно зі ст. 167 Податкового кодексу України податком в розмірі 15% (у окремих випадках податок становить 17%), а й сплачувати єдиний податок за умови реєстрації як фізичної особи-підприємця.
 
Неоднозначність зазначених правових норм призводить до різного їхнього тлумачення територіальними органами Державної фіскальної служби України та судовими органами.
 
В таких умовах дуже показовим є постанова ВАСУ №К/800/44702/14 від 21 січня 2016 року, відповідно до якої "... колегія суддів дійшла висновку, що позивач, який перебуває на обліку в органі державної податкової служби як фізична особа-підприємець не потребує додаткової реєстрації як самозайнята особа, а його доходи, отримані від адвокатської діяльності в період перебування на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, в силу вимог статті 6 Указу № 727/98 та пункту 297.1 статті 297 ПК України звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб".