Головний зміст

384988138Представники секретаріату Вищої ради юстиції, Ради суддів України провели зустріч із експертами Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» з питань розробки методології управління ефективністю в діяльності судових установ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Учасникам зустрічі було презентовано пропозиції ВРЮ щодо методології визначення індикаторів для ефективного планування бюджету Вищої ради юстиції з урахуванням досвіду судових систем країн Європейського Союзу і, зокрема, напрацювань, представлених напередодні експертом Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Адісом Ходжичем у публічному звіті щодо управлінської ефективності українських судів.  
 
 
В Україні бюджетний процес на державному рівні не проходить як у бізнесі оцінки ефективності затрат. Як зазначив під час зустрічі керівник секретаріату Сергій Пушкар, впровадження нової методології оцінки ефективності управління потребує передусім законодавчих змін. Наразі спільно з Проектом секретаріат Вищої ради юстиції працює над розробкою індикаторів ефективності управління у Вищій раді юстиції. Подібну підготовчу роботу проводять й Рада суддів України та Державна судова адміністрація України, що опікуються формуванням бюджетів місцевих та апеляційних судів.
 
 
Як наголосив під час зустрічі Довидас Виткаускас, питання  ефективного бюджетного планування та управління якості – взаємопов’язані процеси і потребують визначення індикаторів, які дадуть змогу в майбутньому проводити оцінку ефективності управління судовими установами, хоч складність побудови бюджетного процесу судової влади в Україні роблять розробку і запровадження єдиної методології оцінки управлінської ефективності суду в нашій державі надзвичайно складним. Однак учасники зустрічі наголосили на важливості проведення цієї роботи, оскільки результати оцінки ефективності управління в судовій системі має здатність продемонструвати громадськості як третя влада використовує державні ресурси для виконання покладених на неї завдань, наскільки ефективно працюють судові установи, чи досягає суд встановлених цілей, яких змін чи ресурсів вони потребують для належної якості роботи.