Головний зміст

groisman inozCпікер Верховної Ради України Володимир Гройсман зареєстрував у парламенті законопроект №4333 "Про внесення змін до деяких законів України щодо залучення до складу Уряду антикризових менеджерів у сфері фінансів".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Так, метою документа є забезпечення використання кращого міжнародного досвіду проведення реформ шляхом залучення до роботи на посаді міністра фінансів України іноземця з числа колишніх глав, членів урядів іноземних держав.
 
Так, законопроектом пропонується внести зміни до законів України "Про Кабінет Міністрів України", "Про державну таємницю", "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" і "Про запобігання корупції" про введення тимчасово, на період до 1 травня 2017 року, призначення на посаду міністра фінансів України іноземця з числа колишніх глав, членів урядів іноземних держав.
 
Передбачається, що для заняття цієї посади іноземець повинен володіти державною мовою або розуміти його в обсязі, достатньому для виконання службових обов'язків. Спеціальна перевірка щодо нього при призначенні на посаду міністра проводиться.
 
Документом пропонується встановити, що вказаний іноземець може перебувати на посаді глави Мінфіну терміном до одного року. Якщо протягом одного року він не отримає громадянства України, то підлягає звільненню з посади міністра. У разі ж вступу протягом одного року з дня призначення на посаду міністра громадянства України іноземець буде продовжувати здійснювати повноваження міністра до припинення його повноважень у встановленому законом порядку.
 
Крім того, проектом закону також вирішуються питання про підстави перебування такого іноземця в Україні і забезпеченні доступу до державної таємниці для виконання ним обов'язків за посадою.