Головний зміст

KKI 017693 01264 1 t218Рада з питань судової реформи при Президентові України підготувала проект змін до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Цей законопроект має на меті розширення професійних прав і обов'язків адвокатів, гарантій здійснення адвокатської діяльності, а також видів такої діяльності; удосконалює процедуру допуску до професії; вносить зміни в систему органів адвокатського самоврядування.
 
«На мій погляд, намір ввести адвокатську монополію - це виправданий крок, який націлений не стільки на задоволення потреб адвокатів, скільки на підвищення якості правосуддя. У багатьох категоріях справ надання якісної правової допомоги допоможе суду правильно розібратися і винести справедливе рішення, а також ефективно відновити порушені права осіб, які звертаються до суду.
 
Я розумію, в чому складність цього питання. Раніше такого не було, і зараз, коли держава вдається до такого кроку, він неоднозначно сприймається різними представниками юридичної спільноти, наприклад, вітається адвокатами, але іншими фахівцями в галузі права - навпаки. Лунають заклики щодо неконституційності; про те, що це, по суті, дискримінація осіб, які є фахівцями в галузі права, - свого роду заборона на професію.
 
Потрібно звернути увагу і на той досвід, який існує в інших країнах: Англії, Франції, Італії, де не будь-який адвокат, а лише спеціально акредитований, який пройшов відповідну підготовку і отримав дозвіл, має право представляти інтереси громадян у суді. Таким шляхом пішли і країни колишнього соціалістичного табору (наприклад, Польща, Угорщина), і країни колишнього СРСР (наприклад, Литва, Естонія), де участь адвоката обов'язкова. Таким шляхом пропонується здійснювати реформування і в Україні.
 
Джерело: http://sud.ua/