Головний зміст

00415264 n130 березня 2016 року Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк та Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк взяли участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Під час засідання було схвалено та рекомендовано Верховній Раді України прийняти за основу поданий Президентом України проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження системи автоматизованого арешту коштів у цивільному та господарському судочинстві" (реєстраційний № 3768). Метою прийняття відповідного акта є створення системи автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках для забезпечення оперативного виконання судових рішень та постанов державного виконавця про накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на банківських рахунках. Адже, відповідно до положень пропонованого проекту Закону передбачається створення і забезпечення функціонування у судах та органах державної виконавчої служби автоматизованої системи арешту коштів, яка надсилатиме до банків в електронному вигляді копії судових рішень і постанов державного виконавця про накладення арешту. У подальшому ці документи опрацьовуватимуться автоматизованими системами банків без задіяння людського ресурсу, які автоматично здійснюватимуть арешт коштів, що знаходяться на банківському рахунку. Створення системи автоматизованого арешту коштів здійснюватиметься Державною судовою адміністрацією України за безпосередньої підтримки Міжнародного валютного фонду.
 
Комітетом також було обговорено проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження наказного провадження у цивільному та господарському судочинстві" (реєстраційний № 3769), метою якого є, зокрема, створення системи електронного наказного провадження, що дасть змогу зменшити навантаження на судову систему України шляхом встановлення нового порядку розгляду визначених законом категорій справ у короткі строки з використанням інформаційних технологій та без виклику сторін електронного наказного провадження до суду. Проектом передбачається, що розгляд господарських справ у порядку електронного наказного провадження буде віднесено до підсудності господарського суду Чернігівської області, а розгляд цивільних – до підсудності Броварського районного суду Київської області. Зазначений проект Закону Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя схвалено та рекомендовано Верховній Раді України прийняти за основу.