Головний зміст

dsdКомітет з питань правової політики та правосуддя рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження наказного провадження у цивільному та господарському судочинстві".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Законопроектом №3769, поданим Президентом України та визначений ним як невідкладний, передбачається запровадити інститут електронного наказного провадження, що сприятиме зниженню навантаження на судову систему України, забезпеченню своєчасного і ефективного захисту порушених прав та інтересів фізичних і юридичних осіб, зменшенню витрат з державного бюджету на утримання судових органів.
 
Проектом також пропонується визначити, що розгляд господарських справ у порядку електронного наказного провадження буде віднесено до підсудності господарського суду Чернігівської області, а розгляд цивільних - до підсудності Броварського районного суду Київської області.
 
Відповідні зміни пропонується внести до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, законів "Про доступ до судових рішень", "Про судоустрій і статус суддів", "Про виконавче провадження", "Про судовий збір".
 
Під час обговорення члени Комітету звернули увагу на значну кількість справ в Україні щодо стягнення грошових коштів за договірними зобов'язаннями, а також на надмірну завантаженість органів судової влади.
 
Народні депутати вважають, що запровадження європейської практики електронного судового наказу в рамках цивільного та господарського судочинства дозволить спростити і прискорити процес судового захисту порушених прав та законних інтересів осіб при стягненні безспірних грошових заборгованостей.