Головний зміст

72806Україна опинилася на четвертому місці серед 47 країн-членів Ради Європи за кількістю справ, за якими Європейський суд з прав людини виніс рішення, але виконання яких до сих пір не визнано Комітетом міністрів Ради Європи (КМ РЄ). Про це свідчить річний звіт КМ РЄ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Так, зокрема, згідно з документу наприкінці 2015 року 1052 рішення Євросуду перебували в стані виконання.
 
Варто зауважити, що мова йде не про рішення, що вимагають грошового відшкодування, а про вердикти Страсбурзького суду, які вимагають внесення змін до нормативної бази країни-відповідача або ж вирішення системних проблем з дотриманням прав людини.
 
Лише три країни Ради Європи мають більшу кількість проблемних рішень - Італія (2 421), Туреччина (1 591) і Росія (1 549).
 
В Україні на контролі КМ РЄ протягом року з'явилося 57 нових справ, знято з контролю за остаточне виконання - 14 справ (у минулому році знято з контролю тільки 7). У Росії за рік з'явилося 120 нових системних рішень, знято з контролю - 44 (значно більше, ніж в минулому році, коли з контролю були зняті тільки 3 справи).
 
Згідно з документами РЄ, на контролі перебуває виконання рішень Євросуду щодо України в таких сферах (перераховані найбільші групи):
 
- 419 про невиконання державними органами України рішень національних судів (в основному мова йде про рішення, за якими держава повинна виплатити певну компенсацію);
- 268 щодо невиправданої тривалості кримінального переслідування;
- 39 щодо умов утримання під вартою, включно з ненаданням медичної допомоги;
- 37 щодо жорстокого поводження з боку міліції та відсутність ефективного розслідування;
- 33 щодо порушень під час попереднього ув'язнення.
 
 Джерело: Юридична практика