Головний зміст

1447337429pravosudieПредставники Комісії взяли участь у першому засіданні робочої групи з підготовки до розробки Методології з виміру прогресу здійснення реформ у сфері юстиції в Україні, яке було проведено 31 березня 2016 року у рамках Спільного проекту  Європейського Союзу та Ради Європи “Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні”.
 
 
 
 
 
 
 
 
Метою заходу стало обговорення технічного завдання щодо розробки Методології з виміру прогресу здійснення реформ у сфері юстиції в Україні, визначення її змістовної складової та основних показників.
 
До складу робочої групи ввійшли представники Ради Європи в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Адміністрації Президента України, судової гілки влади, Міністерства юстиції України, Національної асоціації адвокатів України, громадських організацій, інших партнерів проекту та міжнародних проектів в Україні.
 
З вітальним словом до учасників засідання звернувся керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський та зазначив, що у чіткій відповідності до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, затвердженої Президентом України, було напрацьовано основні зміни до законодавства, внесені шляхом прийняття Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», завдяки чому вдалося відновити роботу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Успішне завершення судової реформи, останній крок якої – внесення змін до Конституції України у частині судочинства, залежить від політичної волі Верховної  Ради України.
 
Пан Красовський наголосив на важливості вимірювання прогресу здійснення реформ у сфері юстиції для корегування зусиль суб’єктів реформування з метою досягнення позитивного результату.
 
Зі своїми презентаціями виступили експерти, які навели приклади інших країн-членів РЄ стосовно існуючих методологій з виміру прогресу здійснення реформи у сфері юстиції.
 
Зокрема, експерт із Нідерландів пан Пім Альберс презентував доповідь щодо методів оцінки та аналітичної основи впровадження реформи сектору юстиції, в якій він розповів про показники ефективності судів, вимоги до моніторингу та інструменти оцінки. Як приклади проведених досліджень він вказав моніторинг незалежності судових органів, проведений на замовлення Світового економічного форуму, та визначення рівня верховенства права Проекту World Justice Project.
 
Спеціальний радник Верховного комісару ОБСЄ у справах національних меншин пан Дмітрій Нурумов ознайомив учасників з підходами та методикою Світового банку щодо оцінки ефективності правосуддя, навів інші приклади вимірювання прогресу у сфері юстиції та більш детально зупинився на досвіді Молдови у цій сфері.
 
Своєю чергою презентація експерта з питань верховенства права  Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ пана Васіля Ващанки була присвячена оцінці рівня верховенства права відповідно до методик, що застосовуються ООН, ОБСЄ та Проектом World Justice Project.
 
На завершення засідання робочої групи учасники обговорили порядок функціонування робочої групи та наступні кроки діяльності.