Головний зміст

000062b9До Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності направлено Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за посередництво у підкупі, зареєстрований під №4358.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Проектом закону пропонується запровадити нову статтю у Кримінальному Кодексі України щодо відповідальності за посередництво у підкупі.
 
Основним завданням проекту є запобігання і протидія корупції у публічній і приватній сферах суспільних відносин шляхом введення відповідальності за посередництво у підкупі.
 
На думку ініціаторів, прийняття проекту Закону сприятиме попередженню вчиненню корупційних правопорушень у публічній і приватній сферах суспільних відносин, зокрема і особами, які на сьогодні є державними службовцями і мають доступ до управління державою, а також прийняття цього проекту стане логічним продовженням боротьби із корупцією на всіх рівнях.
 
Отже, пропонується доповнити Кримінальний Кодекс України після статті 368-4 новою статтею 368-5 такого змісту:
 
«1.Посередництво у підкупі службової особи юридичної особи приватного права, тобто посередництво у пропонуванні, обіцянні, переданні та одержанні неправомірної вигоди, - карається штрафом від п’ятдесяти до чотирьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років або позбавлення волі на той самий строк.
 
2.Посередництво у підкупі особи, яка надає публічні послуги, тобто посередництво у пропонуванні, обіцянні, переданні та одержанні неправомірної вигоди, – карається штрафом від сто п’ятдесяти до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років або позбавлення волі на той самий строк.
 
3.Посередництво у підкупі службової особи юридичної особи публічного права, тобто посередництво у пропонуванні, обіцянні, переданні та одержанні неправомірної вигоди, - карається штрафом від п’ятсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавлення волі на строк від двох до семи років.
 
4.Діяння, передбачені частинами першою, другою та третьою цієї статті, вчинені службовими особами юридичних осіб публічного права – карається штрафом від п’ятсот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
 
5.Особа, яка вчинила посередницькі дії у підкупі, тобто вчиненні злочинів передбачених статтями 368-3, 368-4, 369, 369-2, 369-3 цього Кодексу, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до отримання з інших джерел інформації про цей злочин органом, службова особа якого згідно із законом наділена правом повідомляти про підозру, добровільно заявила про те, що сталося, такому органу та активно сприяла розкриттю злочину, вчиненого особами, які надали, одержали, пообіцяли, запропонували чи прийняли пропозицію або обіцянку одержання неправомірної вигоди. Зазначене звільнення не застосовується у разі, якщо пропозиція, обіцянка чи надання неправомірної вигоди були вчинені щодо осіб, визначених у частині четвертій статті 18 цього Кодексу.»