Головний зміст

TTIP Foto Sujet Schiedsgerichte.2015 05 28 16 18 46Аналіз судової практики розгляду слідчими суддями Київського районного суду м. Одеси клопотань слідчих, прокурорів, інших учасників процесу, заяв про відвід та скарг на незаконні рішення, дії чи бездіяльність слідчих (прокурорів) під час досудового розслідування.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 квітня 2016 року м. Одеса
 
Аналіз даних про судовий розгляд слідчими суддями клопотань, заяв про відвід та скарг на незаконні рішення, дії чи бездіяльність слідчих (прокурорів) під час досудового розслідування у Київському районному суді м. Одеси за 3 місяці 2016 року свідчать про те, що на теперішній час слідчі судді в переважній більшості забезпечують їх своєчасний, повний, всебічний і об’єктивний розгляд, і в основному дотримуються всіх вимог діючого, як процесуального так і матеріального закону.
 
Слідчими суддями Київського районного суду м. Одеси протягом 3 місяців роботи у поточному році, тобто в період з 01.01.2016 р. по 31.03.2016 р. в цілому було розглянуто 548 клопотань, в тому числі 524 клопотання слідчих та прокурорів та 24 клопотання інших учасників кримінального процесу.
 
Зокрема клопотань про обрання запобіжного заходу, продовження його строку дії і надання дозволу на затримання підозрюваних всього надійшло 101 клопотання чи 18,4% від загального числа (відмовлено у задоволенні в 6 клопотаннях або 5,9%), в тому числі щодо:
 
* обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – 39 або 38,6% (відмовлено у задоволенні у 5 клопотаннях або 12,8%);
* продовження строку тримання під вартою – 16 або 15,8% (відмовлено у задоволенні у 1 клопотанні або 6,3%);
* обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту – 16 або 15,8%;
* обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання – 18 або 17,8%;
* надання дозволу на затримання підозрюваних – 11 клопотань або 10,8%, на здійснення приводу підозрюваного, свідка – 1 клопотання або 0,9%.
 
Також слідчими суддями розглянуто, як заходи процесуального забезпечення клопотання:
 
* про тимчасовий доступ до речей і документів – 253, в тому числі від слідчих та прокурорів 248 клопотань, що становить 45,2% від загального числа усіх розглянутих клопотань (відмовлено в задоволенні у 20 клопотаннях або 8%);
* про проведення обшуку – 73 або 13,3% від загального числа розглянутих клопотань (відмовлено у задоволенні у 5 клопотаннях або 6,8%);
* про накладення арешту на майно – 81 або 14,8% від загального числа розглянутих клопотань, в тому числі від слідчих чи прокурорів 78 клопотань (відмовлено у задоволенні в 11 клопотаннях або 14%);
* про тимчасове обмеження користування спеціальним правом – 1 або 0,2%;
* про встановлення строку ознайомлення з матеріалами кримінального провадження – 3 або 0,5%;
* відсторонення від посади – 3 або 0,5% та продовження строків відсторонення від посади 2 або 0,3% від загального числа розглянутих клопотань.
 
При цьому варто звернути увагу на те, що у поточному році за результатами розгляду 548 клопотань слідчими суддями відмовлено у задоволенні 44 з них, що складає 8% від їх загальної кількості.
 
Разом з тим, слідчими суддями протягом 3 місяців 2016 року прийнято до свого провадження в цілому 186 скарг, заяв та клопотань від інших учасників кримінального процесу з яких, фактично розглянуто 168 або 90% від зареєстрованих. Безпосередньо з числа розглянутих скарг, заяв та клопотань від інших учасників кримінального процесу 8 є заявами про відвід, 24 клопотання про застосування заходів забезпечення або їх скасування і 136 – скаргами на незаконні рішення, дії чи бездіяльність слідчих (прокурорів) під час досудового розслідування.
 
При цьому з числа розглянутих скарг (136), 115 або 84,5% становлять скарги на дії (бездіяльність) слідчих; на дії (бездіяльність) прокурорів – 21 скарга або 15,5% від розглянутих.
 
За результатами розгляду скарг на рішення, дії (бездіяльність) слідчих та прокурорів слідчими суддями задоволено 91 скаргу або 66,9%; відмовлено у відкриті провадження по скарзі – у 2 випадках, або 1,5% від розглянутих; відмовлено у задоволенні скарги – 39 або 28,6%; повернуто 4 або 2,9% скарг їх авторам для усунення процесуальних недоліків, що не позбавляло останніх у подальшому їх праві на повторне звернення з цього приводу до слідчого судді.
 
Результати аналізу судової практики свідчать про те, що при вирішенні питань, пов’язаних із застосуванням заходів забезпечення кримінального провадження, слідчими суддями Київського районного суд м. Одеси враховуються як загальні вимоги, які стосуються таких заходів, так і спеціальні вимоги щодо окремих їх різновидів, закріплених у КПК України. Також розглядаючи клопотання про застосування окремих заходів забезпечення кримінального провадження, слідчі судді звертають увагу на те, що відповідні клопотання мають не лише за формою і складовими відповідати вимогам закону, але й повинні бути належним чином обґрунтованими.
 
Вивченням окремих проваджень (клопотань, скарг, заяв) встановлено, що основною проблемою оперативного здійснення правосуддя, яка виражається у формі відкладення судових засідань, як правило, являється неявка до судового засідання їх авторів. Всебічність та об’єктивність їх розгляду, нажаль не завжди відповідає усім необхідним вимогам закону, а тому в майбутньому варто приділяти увагу таким питанням здійснення справедливого правосуддя як надання практичної допомоги слідчим суддям, переважно шляхом їх обговорення на зборах суддів, на нарадах слідчих суддів, в тому числі за допомогою правильної організації проведення таких обговорень у форматі круглого столу з залученням прокурорів та слідчих.
 
Голова Київського районного
суду м. Одеси С.А. Чванкін