Головний зміст

11745878 1609183982683463 1946272056415003123 nКомітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти законопроекти щодо вдосконалення положень Закону "Про Національну поліцію".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Члени Комітету розглянули проекти законів "Про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відповідності до статті 21 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади")" №3863 і "Про внесення змін до ст. 23 Закону України "Про Національну поліцію" (щодо уточнення деяких положень)" №4294.
 
Під час засідання необхідність прийняття законопроекту №3863, обґрунтовувалася тим, що відповідно до частини другої статті 21 Закону "Про центральні органи виконавчої влади" територіальні органи центрального органу виконавчої влади можуть утворюватися, зокрема, як міжрегіональні (повноваження яких поширюються на декілька адміністративно-територіальних одиниць) територіальні органи. У той же час частиною першою статті 15 Закону "Про Національну поліцію" передбачено утворення територіальних органів поліції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, містах, районах у містах як юридичних осіб публічного права в межах граничної чисельності поліції і коштів, визначених на її утримання. У цьому зв'язку зазначена норма Закону "Про Національну поліцію" потребує узгодження з положеннями частини другої статті 21 Закону "Про центральні органи виконавчої влади".
 
Законопроектом пропонується викласти частину 1 статті 15 Закону "Про Національну поліцію" в новій редакції, зазначивши, що "територіальні органи поліції утворюються як юридичні особи публічного права в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, містах, районах у містах та як міжрегіональні (повноваження яких поширюються на декілька адміністративно-територіальних одиниць) територіальні органи в межах граничної чисельності поліції і коштів, визначених на її утримання".
 
За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.
 
Члени Комітету також розглянули проект Закону "Про внесення змін до ст. 23 Закону України "Про Національну поліцію" (щодо уточнення деяких положень)" №4294.
 
Метою документа є забезпечення можливості практичної реалізації оперативними підрозділами Національної поліції повноважень, закріплених нормами Закону "Про оперативно-розшукову діяльність".
 
Законопроектом для цього пропонується доповнити частину 1 статті 23 Закону України "Про національну поліцію" новим пунктом 26, у якому до основних повноважень Національної поліції віднести "здійснення оперативно-розшукової діяльності відповідно до закону".
 
Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект в першому читанні за основу та в цілому.