Головний зміст

zvilnenyaПісля проведення конкурсу на заміщення посад керівників та їх заступників з новостворених місцевих прокуратур звільнилося 130 чоловік. Якщо ситуація із заробітною платою в органах прокуратури не зміниться, через півроку в деяких районах буде нікому підтримувати державне обвинувачення. Про це заявив виконувач обов’язків Генерального прокурора України Юрій Севрук, відповідаючи на запитання про оновлення кадрового складу в місцевих органах прокуратури.
 
 
 
 
 
Метою проведення конкурсу на заміщення посад керівників та їх заступників в місцевих прокуратурах було відібрання кращих, а не нових.
 
За його словами, був проведений конкурс, під час якого на заміщення керівних посад в місцеві прокуратури запрошувалися, в тому числі, й зовнішні кандидати. Спершу було більше 3-х тисяч зовнішніх кандидатів і 2 тисячі діючих працівників місцевих прокуратур. При цьому зовнішні кандидати – це ті, хто не працював в місцевих прокуратурах, а також працівники регіональних прокуратур та Генеральної прокуратури.
 
«Після перших двох турів, які проводились за допомогою комп’ютерів і не залежали від працівників комісій, вибуло 83% зовнішніх кандидатів і тільки 10% - кандидатів діючих прокурорів місцевих прокуратур. На співбесідах співвідношення було вже іншим», - зазначив Юрій Севрук. Він додав, що при цьому в багатьох місцевих прокуратурах зовнішніх кандидатів взагалі не було.
 
Так, за його словами, всього по Україні було 23 зовнішніх кандидати, 22-а з яких були призначені, а одна людина відмовилась, взнавши, яка в нього буде заробітна плата.
 
«На жаль, заробітна плата низька, і на даний час це призводить до того, що багато хто звільняється. Якщо ситуація не зміниться, через півроку в деяких районах буде нікому підтримувати державне обвинувачення», - наголосив Юрій Севрук.
 
Нагадаємо, з огляду на негативну ситуацію, яка склалася у зв'язку із неналежним рівнем заробітної плати працівників прокуратури, керівництво Генеральної прокуратури України неодноразово зверталося до Прем’єр-міністра України А. Яценюка із вказаного питання.
Листи Генеральної прокуратури України, направлені Прем’єр-міністру України А. Яценюку 28.12.2015, 10.02.2016 та 26.02.2016 року, в яких порушувалося питання недостатності фінансового забезпечення органів прокуратури та неспівмірності оплати праці працівників правоохоронних органів із наведенням відповідних прикладів та розрахунків, на даний час, залишені без реагування.