Головний зміст

IMG 3532 2Сьогодні, 6 квітня 2016 року, до Київського суду м.Одеси завітав Хакан Хакері – профессор Стамбульського Цивілізаційного Університету.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Хакан Хакері - відомий турецький фахівець з питань кримінального права, розповів про судоустрій Туреччини, статус суддів та основні принципи здійснення судочинства в своїй країні.
 
IMG 3391 1
 
Привітавши іноземного гостя, голова суду Сергій Чванкін, разом із суддями Оксаною Куриленко та Павлом Прохоровим, зазначив, що такий обмін досвідом є дуже важливим для суддів Київського районного суду м.Одеси.
 
IMG 3380 1
 
IMG 3396 1
 
Розповівши про роботу та діяльність суду, Сергій Чванкін зазначив, що наразі судова система переживає не найкращі часи. Останнім часом спостерігається здійснення тиску на судову гілку влади законодавчою та виконавчою. Прикриваючи свої політичні та економічні прорахунки, політики через ЗМІ дозволяють собі необґрунтовано на негативно висловлюватися на адресу суддів.
 
IMG 3392 1
 
IMG 3410 1
 
Хакан Хакері зазначив, що в Туреччині спостерігається схожа тенденція, адже рівень довіри громадян до суду три року назад становив 40%, зараз знизився до 20%. Це також обумовлено діяльністю уряду по відношенню до судової гілки влади. Адже згідно Конституції Туреччини, адміністративно судді і прокурори залежать від міністерства юстиції, однак зараз юридична спільнота регулюється по частині посадового регламенту, в основному, генеральною радою, тому урядові ініціативи повністю підпорядкувати адміністративно суддів і прокурорів міністерству викликали різко негативну реакцію як самих служителів Феміди, так і опозиційних партій країни, які звинуватили уряд в антидемократичному прагненні контролювати судово-правову систему шляхом адміністративного тиску.
 
IMG 3418 1
 
IMG 3453 1
 
Судова система Туреччини складається із кримінально-цивільних судів правосуддя, адміністративних і спеціальних судів. За організаційно-структурним ознаками суди підрозділяються на ряд ланок і категорій.
 
IMG 3420 1
 
Хакан Хакері, зазначив, що на відміну від України, в Туреччині головою суду є не суддя, а прокурор, який керує апаратом суду та контролює бюджет.
 
IMG 3426 1
 
IMG 3463 1
 
Також турецький професор зазначив, що він є адвокатом та викладає кримінальне право, але через те, що норми кримінального права є формально прописаними, а на практиці майже не діють, викладати кримінальне право в Туреччині дуже важко.
 
IMG 3470 1
 
IMG 3520 1
 
На питання Сергія Чванкіна стосовно соціального забезпечення суддів, турецький гість відповів, що судді в Туреччині гідно забезпечуються державою та користуються повагою серед населення.
 
IMG 3487 1
 
Також Хакан Хакері наголосив, що основними проблемами в Туреччині є переповнення тюрем та затягування розгляду кримінальних справ.
 
IMG 3492 1
 
Цікавим є той факт, що в Туреччині громадянам заборонено здійснювати будь-яку фіксацію судових засідань всіх категорій справ.
 
IMG 3525 1
 
На завершення заходу іноземний гість подякував суддям за гостинність та висловив сподівання, що такі зустрічі стануть регулярними під час його чергових візитів до міста Одеси.