Головний зміст

 транспорт e1403805979357Витяг з Єдиного державного реєстру Міністерства внутрішніх справ стосовно зареєстрованих транспортних засобів надається на запит будь-якої фізичної або юридичної особи за умови ідентифікації такої особи. Такі витяги надаватимуть як паперовій, так і в електронній формі.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідний порядок надання фізичним та юрособам інформації з Реєстру МВС стосовно зареєстрованих транспортних засобів затверджено постановою Кабміну від 25 березня 2016 р. №260 “Деякі питання надання інформації про зареєстровані транспортні засоби та їх власників”.
 
Постановою також затверджено порядок надання інформації з цього реєстру посадовим особам органів державної влади, місцевого самоврядування, адвокатам, нотаріусам тощо, про який мова піде пізніше, та форму запиту на отримання інформації з реєстру. Зверніть увагу, в даному випадку мова йде не лише про доступ до інформації про зареєстровані транспортні засоби, а й про їх власників.
 
За надання відомостей з реєстру про марку, модель транспортних засобів, рік їх випуску, об’єм (потужність) двигуна та дату державної реєстрації у разі здійснення запиту про зареєстровані за юридичною чи фізичною особою транспортні засоби плата не справляється. За надання інших відомостей - про марку, модель, рік випуску, об’єм (потужність) двигуна, дату державної реєстрації, колір, тип пального, кількість власників, кількість сидячих місць з місцем водія, проходження обов’язкового технічного контролю, наявність інформації про страхування, участь у ДТП та їх кількість справляється плата в наступному розмірі:
 
- 60,9 грн. - за інформацію в паперовій формі;
- 45,68 грн. - за інформацію в електронній формі.
 
Зауважимо, подання запиту про надання витягу з реєстру є підтвердженням згоди особи, яка звернулася з таким запитом, на надання власнику чи іншому власнику транспортного засобу інформації про ПІБ такої особи та зміст запиту.
 
Витяг з Реєстру в електронній формі надається через офіційний веб-сайт МВС за умови ідентифікації з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного способу ідентифікації особи. Альтернативним способом ідентифікації є використання електронної системи ідентифікації “Bank ID”.
 
Що ж стосується доступу до інформації з реєстру посадових осіб органів держвлади, органів місцевого самоврядування, адвокатів, нотаріусів, то відповідний порядок стосується також судів, органів прокуратури, СБУ та відповідно МВС і поліції.
 
Такий доступ до реєстру надається вище вказаним особам у зв'язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом. Доступ до реєстру надається (припиняється) користувачеві на підставі договору, укладеного між ним та адміністратором реєстру.
 
Користувач під час здійснення своїх повноважень користується відомостями з реєстру про зареєстровані транспортні засоби та їх власників, зокрема проводить пошук за суб’єктом чи номерним знаком транспортного засобу.
 
Отримання посадовими особами органів державної влади, зокрема органів МВС, органів Національної поліції, органів місцевого самоврядування, судів, органів прокуратури, органів СБУ, відомостей, які містяться в Реєстрі, з метою здійснення повноважень, визначених законом, провадиться в електронній формі на безоплатній основі. За надання адвокатам та нотаріусам відомостей з реєстру шляхом доступу до нього, крім відомостей про марку, модель транспортного засобу, рік його випуску та об’єм (потужність) двигуна, дату державної реєстрації, справляється плата у вказаному вище розмірі.
 
У відомостях, що надаються з реєстру, не зазначається номерний знак запитуваного транспортного засобу.