Головний зміст

1344426 квітня Вища рада юстиції розглянула рекомендацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 24 вересня 2015 року про внесення подання про звільнення Оберемка Владислава Олександровича з посади судді Макарівського районного суду Київської області за порушення присяги.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Підставою для звернення слугувало розміщення у засобах масової інформації відеоматеріалів про інцидент, що стався у ніч з 27 на 28 лютого 2015 року за участі судді Оберемка В.О., під час якого останній, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, не виконав вимоги працівника Державтоінспекції про зупинку транспортного засобу та зупинився лише після переслідування його працівниками ДАІ. Відтак під час спілкування з працівниками правоохоронних органів суддя Оберемко В.О. поводив себе агресивно, використовував нецензурну лексику, відмовився надати на їхню вимогу документи на транспортний засіб і право керування ним, погрожував вогнепальною зброєю і зв’язками в органах прокуратури.
 
На відео також зафіксовано, як суддя Оберемко В.О. підтвердив, що вживав алкогольні напої, при цьому в присутності свідків ухилився від проходження медичного огляду на встановлення стану сп’яніння.
 
Після вказаної події до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшли десятки звернень стосовно притягнення В.Оберемка до дисциплінарної відповідальності. Зокрема, такі звернення були спрямовані до Комісії Радою суддів України, які у рішенні від 4 березня 2015 року №10 засудили дії судді та оцінили його поведінку як таку, що підриває довіру суспільства до судової влади. Крім того, звернення про притягнення судді до відповідальності були надіслані до Комісії заступником Голови Верховного Суду України Барбарою В.П., головою апеляційного суду Київської області Даніловим О.М., колективом суддів Макарівського районного суду Київської області, багатьма народними депутатами України та ін.
 
У зв’язку із викладеними обставинами стосовно Оберемка В.О. був складений протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння), а також адміністративного правопорушення, передбаченого статті 1222 цього ж Кодексу (невиконання водієм вимоги про зупинку).
 
Постановою Святошинського районного суду міста Києва від 22 квітня 2015 року, яка набрала законної сили, Оберемка В.О. визнано винним у вчиненні зазначених правопорушень і накладено адміністративне стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами строком на 1 рік.
 
Стосовно Оберемка В.О. також порушене кримінальне провадження за частиною першою статті 345 (погроза щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України та частиною четвертою статті 296 (хуліганство) КК України, судовий розгляд якого ще триває. Водночас, як наголосив під час розгляду справи заступник Голови ВРЮ О.Муравйов, цей факт не перешкоджає розгляду питання про звільнення судді В.Оберемка, оскільки «кримінальне провадження має свій предмет доказування і свою мету. В даному випадку ми розглядаємо дисциплінарне провадження і не пов’язані висновками кримінального провадження».
 
Комісія взяла до уваги і обставини, викладені у поданні Голови апеляційного суду Київської області Данілова О.М., в якому зазначено, що суддя Оберемко В.О. не дотримався морально-етичних принципів поведінки судді не лише під час згаданого інциденту, а й раніше допускав порушення у частині забезпечення справедливого та безстороннього розгляду справи, зневажливо ставився до громадян і зловживав правами головуючого у судововму процесі.
 
«За результатами таємного голосування Вища рада юстиції одноголосно підтримала рекомендацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 24 вересня 2015 року та ухвалила рішення внести подання Президентові України про звільнення Оберемка Владислава Олександровича з посади судді Макарівського районного суду Київської області за порушення присяги», – повідомив результати голосування Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк.
 
Голова ВРЮ нагадав, що рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України стосовно судді В.Оберемка було прийняте 24 вересня 2015 року, але потім було оскаржене суддею до Вищого адміністративного суду України. «Лише після того як ВАСУ розглянув скаргу судді і прийняв рішення, відмовивши судді у задоволенні його скарги, ми фактично відразу розглянули цю справу, – пояснив І. Бенедисюк. – Вважаю, що наше рішення, сам розгляд цієї справи матиме профілактичну дію на суддів. Сьогодні вже є відповідні зміни у суддівському середовищі. І навряд чи ми побачимо в майбутньому таку зухвалу поведінку».