Головний зміст

85656673Ми переходимо на європейську модель оплати праці держслужбовців. Реформа оплати праці починається з 1 травня 2016 року і закінчується у 2018 році зі вступом в повну силу нового закону про держслужбу. Про це під час засідання Уряду 6 квітня заявив Міністр соціальної політики України Павло Розенко.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Реформування оплати праці держслужбовців буде тривати до 2018 року. Ми будемо поетапно вводити відповідні заохочення, що дасть можливість залучити до державної служби кваліфікованих працівників, встановити конкурентну заробітну плату та уніфіковану модель посадових окладів державних службовців. Якщо сьогодні в структурі заробітної плати держслужбовця лише 30% складає посадовий оклад, а 70% - надбавки і премії, то після завершення реформування буде навпаки: 70% - посадовий оклад і 30% - стимулюючі доплати. Це дасть змогу зробити справді професійну державну службу", - сказав він.
 
Зокрема, за словами Міністра, відповідно до закону про держслужбу, запроваджується трирівнева диференційована система з урахуванням юрисдикції держорганів: територія України – міністерства та центральні органи влади, територія однієї або кількох областей, територія одного або кількох районів. Кожна категорія має по 9 груп з оплати праці.
 
"Загалом посадові оклади на першому етапі збільшуються на 10%. І керівникам буде надано право нараховувати працівникам надбавку за високі досягнення в роботі, за додаткове навантаження і за стаж роботи", - сказав Павло Розенко.
 
Міністр повідомив, що пропонується затвердити посадові оклади в міністерствах на першому етапі (з часом вони зростатимуть і змінюватиметься структура оплати праці): посадовий оклад в держорганах центрального рівня становитиме від 3,6 тис. до 12 тис. грн. В областях посадовий оклад становитиме від 2,5 тис. до 10 тис. грн., а на районному рівні посадовий оклад становитиме від 1,7 тис. до 8,6 тис. грн.
 
Павло Розенко також зауважив, що за законом буде проведено розмежування в оплаті для держслужбовців, політичних та адміністративних посад. Крім посадового окладу, будуть використовуватися інші механізми стимулювання співробітників. Окрім коштів Державного бюджету України, зростання заробітних плат державних службовців може відбуватися за рахунок коштів міжнародних організацій.