Головний зміст

IMG 3630 2Сьогодні Голова Київського районного суду м. Одеси провів прес-конференцію, присвячену резонансним справам, які розглянуті судом за останні три місяці.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Якщо порівнювати перший квартал 2015 р. та перший квартал 2016 р., можна зробити висновок, що кількість цивільних справ, які надійшли в першому кварталі 2016 р. до суду зменшилась вдвічі. На мою думку така суттєва різниця виникла у зв’язку з підвищенням розміру ставок судового збору. (в першому кварталі 2015 р. надійшло 3000 цивільних справ, в першому кварталі 2016 р. – 1500).
 
IMG 3698 1
 
Що стосується кримінальних проваджень, їх кількість в 2016 році також зменшилась. Так в першому кварталі 2015 р. до суду надійшло 142 кримінальних проваджень, а в 2016 р. – 95», - повідомив Сергій Чванкін.
 
IMG 3596 1
 
Голова суду розповів присутнім про наслідки розгляду судом десяти справ, які мають великий суспільний резонанс.
 
Далі ТОП 10
 
В діях кандидата в депутати суд вбачає ознаки кримінального правопорушення
 
Київський районний суд міста Одеси вбачає в діях кандидата в депутати, який здійснював злісну непокору законному розпорядженню працівників міліції, ознаки кримінального правопорушення.
 
Так, до Київського районного суду м. Одеси надійшов протокол про адміністративне правопорушення, яке сталось 17.09.2015 р. А саме: кандидат в депутати здійснював злісну непокору законному розпорядженню працівника міліції, перешкоджав руху транспорту, в зв’язку з чим було складено протокол за ст. 185 КУпАП.
 
Раніше, в мережі з'явилося відео, на якому кандидат у депутати Одеської міської ради разом з дружиною намагаються відібрати у поліції речові докази і погрожують їм.
 
В судове засідання правопорушник не з’явився.
 
Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що в порушенні, вчиненому чоловіком, є ознаки кримінального правопорушення.
 
В зв’язку з чим, суд ухвалив постанову про передачу матеріалів справи до Київського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області для проведення досудового розслідування.
 
IMG 3580 1
 
Продовжено строк тримання під вартою командиру батальйону «Айдар»
 
21.03.2016 р. Київський районний суд міста Одеси на два місяці продовжив строк тримання під вартою командиру 3-го відділення 1-го взводу 1-ої штурмової роти батальйону «Айдар», якого обвинувачують в скоєнні ДТП, в результаті якої загинув 11-річний хлопчик.
 
Нагадаємо, чоловіка обвинувачують в тому, що він 27 вересня близько 19-ї години 30 хвилин, керуючи автомобілем Volkswagen Transporter, на вулиці Хіміків в місті Южний ,порушив Правила безпеки дорожнього руху та скоїв наїзд на хлопчика, який переходив дорогу по розмітці пішохідного переходу.
 
Від отриманих травм хлопчик помер в лікарні 1 жовтня.
 
Довідково
 
Оскільки в Южному міському суді Одеської області після вирішення питання про відвід судді неможливо утворити склад суду, дане кримінальне провадження відносно підозрюваного ухвалою апеляційного суду Одеської області від 24.02.2016 р. передано для розгляду до Київського районного суду м. Одеси.
 
Взято під варту голову Затоківської селищної ради м. Білгород-Дністровський
 
16.01.2016 р. взято під варту, з альтернативою внесення застави в розмірі 5 мільйонів гривень, голову Затоківської селищної ради м. Білгород-Дністровський Одеської області VI скликання та начальника управління містобудування та архітектури Білгород-Дністровської міської ради Одеської області – головного архітектора міста. Таке рішення ухвалив Київський районний суд м. Одеси.
 
Посадовців підозрюють у зловживанні службовим становищем, а саме у незаконному відчуженні з комунальної власності та подальшої передачі у приватну власність більше 3 гектарів земельної ділянки, розташованої на території Затоківської селищної ради.
 
Ринкова вартість землі складає понад 50 мільйонів гривень.
 
Повідомлення про підозру голові Затоківської селищної ради, у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 та ч. 3 ст. 382 КК України, було складено особисто колишнім заступником Генерального прокурора України - прокурором Одеської області Сакварелідзе Д.Г.
 
Вказане корупційне кримінальне правопорушення викликало підвищений суспільний резонанс, підриває авторитет державних органів та довіру громадян до системи органів державної влади, через що подолання корупції є на цей час одним з пріоритетних напрямків державної політики.
 
IMG 3611 1
 
Взято під варту організовану групу, яку підозрюють у вчиненні розбійних нападів у День Святого Валентина
 
Київський районний суд м. Одеси застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою відносно організованої групи, яких підозрюють у вчиненні розбійних нападів у День Св. Валентина.
 
Нагадаємо, в організовану групу входило сім осіб, чотири чоловіка та три дівчини.
 
Так, перший розбій було вчинено 14.02.2016 р., четверо молодих людей розподілили між собою ролі. Одна з підозрюваних познайомилась з молодим чоловіком та під приводом проведення спільного відпочинку відвела його в неосвітлене місце до будинку по вул. Краснова в м. Одесі. Після чоло ще троє підозрюваних підійшли до потерпілого та спровокували конфлікт нібито на підставі ревнощів. Чоловіка вдарили по голові та забрали майно на суму близько 7000 грн. Але на цьому молоді люди не зупинились і нанесли потерпілому удар ножем. На щастя, чоловік вижив.
 
Другий розбійний напад було вчинено 14.02.2016 р. близько першої години ночі. Шестеро зловмисників познайомились з чоловіком, увійшли до нього в довіру, відвели його на дитячий майданчик на пр.-ті Ак. Глушка де розпивали пиво. Один із зловмисників підійшов до потерпілого та спровокував конфлікт, після чого розпочалась бійка. Потерпілого кинули на землю, били руками, ногами та молотком. Злякавшись, що потерпілий виживе та викаже зловмисників, останні нанесли йому фатальні удари молотком по голові, внаслідок чого чоловік помер на місці. Зловмисники викрали у потерпілого мобільний телефон на суму близько 3000 грн.
 
IMG 3663 1
 
Суд залишив капітана судна « Іволга» під вартою ще на 2 місяці
 
Київський районний суд м. Одеси 8 лютого продовжив капітану судна «Іволга» строк тримання під вартою ще на 2 місяці.
 
До суду від слідчого надійшло клопотання про продовження строку тримання під вартою капітану судна «Іволга».
 
Обгрунтовуючи своє клопотання, слідчий вказав, що 17.10.2015 р. близько 16 год. 00 хв. в смт. Затока Білгород – Дністровського р-ну Одеської області близько 200-300 метрів від берегу, через перевантаження та погіршення погодних умов хвилею перекинуло судно «Іволга».
 
Внаслідок трагедії пасажири та екіпаж опинилися у воді Чорного моря, з яких 20 осіб загинуло, а 20 доставлено до лікарні з отриманими тілесними ушкодженнями різного ступеня.
 
Слідчий зазначив, що досудове слідство ще не завершено, строки досудового розслідування продовжено до шести місяців, по справі необхідно отримати висновки судово-медичних експертиз та отримати остаточний висновок службового розслідування Міністерства інфраструктури України щодо трагедії судна «Іволга».
 
Адвокат підозрюваного заперечив проти задоволення клопотання, мотивуючи це тим, що відсутні ризики які б вказували на необхідність обрання запобіжного заходу тримання під вартою. Просив суд врахувати, що підозрюваний має постійне місце проживання, дружину, тобто не має наміру укриватися від слідства.
 
Підозрюваний просив замінити йому запобіжний захід на більш м’який, не пов'язаний з триманням під вартою.
 
IMG 3658 1
 
Пенсіонерів били палицею по голові заради швидкої наживи
 
Взято під варту молодих чоловіків, яких підозрюють у вчиненні розбійного нападу на 80 – річних пенсіонерів. Таке рішення ухвалив Київський районний суд м. Одеси
 
Так, 9.01.2015 р. близько 4:00 год. зловмисники пошкодили вікно та залізли до приватного будинку в м. Одесі, в якому спали сімейна пара пенсіонерів.
 
Спочатку чоловіки били по голові жінку, яка через перенесений інсульт останні роки не вставала з ліжка. Коли їй на допомогу прийшов чоловік його душили та жорстоко били. На щастя, йому вдалось вибігти на вулицю і покликати на допомогу сина, який мешкає в сусідньому будинку.
 
Чоловіки викрали майно на суму близько 1000 грн., однак втікаючи були затримані працівниками поліції.
 
В разі, якщо вину підозрюваних буде доведено в суді, наступні 7-12 років вони можуть провести за гратами.
 
Жорстоке вбивство п’ятимісячної дитини. Підозрювану жінку взято під варту
 
Взято під варту жінку, яку підозрюють в жорстокому вбивстві своєї п’ятимісячної дитини. Таке рішення ухвалив Київський районний суд м. Одеси.
 
32- річна підозрювана, через скрутне матеріальне становище, трьох своїх дітей віддала до дитячого будинку. Першу дитину жінка народила в 16 років.
 
Четверту дитину жінка вирішила виховувати сама, однак вона зловживала алкогольними напоями, тому належним чином дитиною не піклувалась.
 
За даним слідства, 5.11.2015 р. підозрювана повернулась до дому в стані сильного алкогольного сп’яніння, її чоловік теж спав після застілля. П’ятимісячна дитина лежала голодна в своєму ліжечку і голосно плакала, це дуже розлютило жінку. Щоб дитина заспокоїлась, жінка декілька разів ударила її головою о шафу, після чого дитина затихла та у неї носом пішла кров. Злякавшись жінка поклала немовля до краватки, а сама декілька годин ходила по вулиці. Повернувшись додому підозрювана все-таки викликала швидку допомогу. Немовля доставили до лікарні з закритою черепно-мозковою травмою. Лікарі вісім днів боролись за життя дівчинки, однак отримані травми були не сумісні з життям і дитина померла.
 
Слідчим жінка зізналась у скоєному, однак в судовому засіданні вона змінила свої покази та наполягала на тому, що вона не била свою дитину.
 
Також в судовому засіданні жінка розповіла, що на життя вона заробляє проституцією.
 
IMG 3564 1
 
У жінки вимагали 10 тис. доларів США за відкуп сина від в’язниці
 
Київський районний суд м. Одеси взяв під варту чоловіка, якого підозрюють у заволодіння 5 тис. доларів США. шляхом обману.
 
Чоловіка підозрюють, в тому, що він діяв за такою схемою: зловмисник зателефонував на домашній телефон потерпілій та в телефонному режимі представився працівником поліції, повідомивши неправдиву інформацію, начебто її сина затримали за скоєння ДТП. За звільнення сина від кримінальної відповідальності у жінки вимагали 10 тис. доларів США. У потерпілої такої суми не було і остання домовилась передати 5 тис. доларів США.
 
За даними слідства, потерпіла передала підозрюваному кошти, після чого останній був затриманий працівниками поліції.
 
Підозрюваний раніше відбував покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років, однак звільнившись, через декілька днів знов був затриманий працівниками поліції.
 
В судовому засіданні підозрюваний просив суд не обирати йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки замовник злочину на даний час перебуває в слідчому ізоляторі.
 
IMG 3604 1
 
Засуджено 7 обвинувачених у вчиненні розбійних нападів по всій Україні
 
Київський районний суд міста Одеси ухвалив вирок групі з семи чоловіків, які вчиняли розбійні напади.
 
Так, обвинувачені , троє з яких раніше були засуджені , скоїли ряд розбійних нападів в містах Одесі, Києві та Умані.
 
Жертвами обвинувачених ставали як чоловіки, так і жінки. Неодноразово вчинялися розбійні напади з проникненням до житла та із застосуванням зброї.
 
Слідством було встановлено 6 епізодів за участю обвинуваченених.
 
Один з випадкових перехожих, який став жертвою розбійного нападу, помер через пять днів після нанесення йому численних тілесних пошкоджень. У чоловіка забрали мобільний телефон та нечисленну суму грошей.
 
В Умані обвинувачені хотіли заволодіти 2 млн гривень, проникли до житла, підстрелили господаря та побили його дружину, але не знайшовши гроші, зрозуміли, що помилилися будинком.
 
Вироком Київського районного суду обвинувачених засуджено від 3 до 13 років позбавлення волі.
 
IMG 3630 1
 
Суд повернув інваліду житло
 
Київський районний суд міста Одеси виніс рішення, яким задовольнив позовні вимоги інваліда про визнання недійсним договору дарування квартири. Суд апеляційної інстанції залишив рішення в силі.
 
Позивач у 1967 році отримав травму, через яку пересувається на інвалідному кріслі, є інвалідом 2 групи безстроково.
 
У 2000 році на став власником окремої квартири , в якій став проживати сам. У січні 2002 року позивач познайомився з відповідачкою та між ними склались дружні стосунки.
 
Позивач у 2002 році з 22 квітня по 22 травня проходив стаціонарне лікування в нейрохірургічному відділенні МКЛ№11.
 
24 квітня 2002 року між позивачем та відповідачкою був укладений договір дарування квартири, яка належала позивачу.
 
Позивач пояснив, при укладенні договору дарування існувала домовленість, що він переоформлює право власності на відповідачку з правом його довічно проживання у квартирі, а вона в свою чергу надає йому допомогу із лікуванням.
 
Але відповідачка, в свою чергу, ніякої допомоги не надавала та у 2010 році намагалась виселити інваліда і подавала позови до суду з метою позбавлення його права користування житловим приміщенням.
 
З боку відповідачки так і не було зрозумілого пояснення, яке б спростовувало пояснення позивача та роз’яснювало причину укладення такого безоплатного дарування житла з боку позивача, та ще і під час лікування.
 
Київським районним судом м. Одеси визнано недійсним договір дарування та зобов’язано відповідачку повернути квартиру позивачу.
 
 
IMG 3673 1
 
 
Після закінчення виступу, голова суду Сергій Чванкін відповів на всі запитання журналістів та подякував присутнім за увагу.