Головний зміст

el documentsВпровадження електронного документообігу в тій чи іншій формі у вигляді усталеної практики в комерційних і державних колах в багатьох країнах світу свідчить те, що технологічний розвиток змушує по-новому поглянути на звичні процедури. Вони можуть стати ефективніше, практичніше, навіть дешевше - або принести з собою безліч проблем, як і будь-яке нововведення.
 
 
 
 
 
 
 
 
В рамках Судово-правового форуму Голова Верховного Суду Литви Рімвідас Норкус зробив доповідь про  аспекти системи електронного суду, яка була реалізована в Литві. Він згадав, що електронне судочинство сприяє реалізації такого принципу, як прозорість, і збільшує довіру громадян до органів судової влади. У разі, якщо правова система враховує прецеденти як джерела, вона не зможе ефективно функціонувати, якщо не буде доступу до інформації про вже існуючі правові прецеденти.
 
Експерт зазначив, що впровадження електронного судочинства покликане зробити процес ближче до людей, прискорити його і оптимізувати. Використання електронних технологій знижує фактор людської помилки, оскільки такі системи більш надійні, з огляду на неуважність персоналу. Електронне судочинство істотно прискорює процес, але модернізація сама по собі не є самоціллю. Інформаційні технології практично виключають проблеми обсягу інформації, часу її передачі та фінансові витрати, і таким чином прискорюють розгляд справ, гарантують справжність інформації та її достовірність, наприклад, об'єктивність фіксації і надання доказів.
 
Разом з тим впровадження інформаційних технологій не зменшує рівень навантаження в судах. Використання «електронного суду» спрощує процес доступу до судового процесу, а технології створюють умови для звернення до суду для тих людей, які раніше не скористалися б ними. Так, Рімвідас Норкус зазначив, що він отримував велику кількість звернень та скарг в електронному вигляді, які навряд чи були б відправлені звичайною поштою.
 
У Литві учасники господарських спорів можуть знайти в електронному вигляді повідомлення про розглянутих справах; користуватися публічним пошуком розкладу рішень, протоколів, розподілу справ; формувати і представляти суду електронні процесуальні документи; ознайомитися з матеріалами справи; слухати аудіозаписи судових засідань. Крім цього, там реалізована можливість вести не тільки паперові, але й електронні справи. Всі матеріали такої справи зберігаються в електронній формі, а сторони і суд складають і надають електронні документи, які розглядаються як оригінальні, якщо вони завірені електронним підписом. Якщо деякі докази в оригіналі є паперовими, то вони переводяться в цифровий формат, а далі вже ведуться в електронній формі. При цьому від паперових носіїв в повній мірі не відмовилися - з міркувань зручності все ще робляться паперові копії деяких приватних документів. Сторони можуть надавати суду електронні документи та отримувати їх від суду. Всі особи можуть робити це добровільно, зареєструвавшись на порталі електронних судових послуг.
 
Професійні учасники судового процесу зобов'язані приймати документи і судові повідомлення, спрямовані їм за допомогою електронних засобів. Це обов'язок судових приставів, адвокатів, страхових компаній, державних і муніципальних, фінансових установ, нотаріусів. Цивільним процесуальним кодексом Литви визначено, що суд надає документи за допомогою засобів електронного зв'язку. Інші особи можуть приймати і відправляти процесуальні документи в електронному вигляді, якщо того побажають.
 
Причиною добровільного використання засобів електронного зв'язку при подачі документів для деяких осіб, за словами глави Верховного Суду Литви, стало те, що на стадії внесення змін до чинного процес технологічний рівень був недостатній; не всі мали можливість користуватися електронними засобами комунікації, а прийняття іншого рішення призвело б до обмеження права пересічного громадянина на звернення до суду. Разом з тим у разі господарських спорів більшість суб'єктів, на відміну від звичайних фізичних осіб, таку можливість мають, тому до них пред'являються більш суворі вимоги, в т.ч. в плані електронної комунікації з судом. Наприклад, в справах про публічні (державних) закупівлі електронна комунікація з судом завжди є виправданою і можливою. Такі справи ведуться виключно в електронній формі, а це зазвичай дозволяє заощадити кілька тижнів часу.