Головний зміст

85 mainСьогодні до Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності надійшов для ознайомлення Проект Закону щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
На сьогодні Україна посідає одне із найперших місць в Європі за смертністю та травматизмом на дорогах, а більшість дорожньо–транспортних пригод (надалі-ДТП) трапляються через перебування водіїв у нетверезому стані. Якщо в європейських країнах рівень смертності внаслідок ДТП становить в середньому четверо людей на 100 тисяч населення, то в Україні цей показник дорівнює близько 18.
 
Метою і завданням прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» є внесення змін до статті 25 та статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення з метою посилення відповідальності водіїв за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.
 
Ініціатором законопроекту пропонується внести зміни до ст. 130 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність за керування транспортними засобами  особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також низку супутніх правопорушень. Так, штраф може вирости до 2 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Також передбачається, що штраф у випадку скоєння особою правопорушень, передбачених ст. 130 Кодексу, застосовуватиметься поряд з позбавленням права керувати транспортним засобом. Максимум - права керувати ТЗ зможуть позбавити на 10 років.
 
Окрім того, повторним буде вважатись вчинення правопорушення, передбаченого вище, протягом 2 років з дня вчинення будь-якого з них (наразі цей строк становить один рік).