Головний зміст

07f76d208e5030ed1785c4a4b6e9958eПитання підвідомчості спорів є одним з найактуальніших. Для його вирішення і чіткого визначення юрисдикції судів зовсім недавно були розроблені зміни практично в усі процесуальні кодекси.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Свою думку про можливі зміни процесуального законодавства висловив заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов.
 
«На розгляд Ради з питань судової реформи винесені проекти змін до Господарського процесуального кодексу і ЦПК. На підході, хоча поки не розглядається, проте це буде найближчим часом - зміни до кодексу адміністративного судочинства і робочою групою вже внесені зміни до зазначеного кодексу. Робота над внесенням змін до процесуальних кодексів тривала протягом довгого часу, якщо я не помиляюся, робоча група працювала близько року над цими змінами.
 
У нас процесуальне законодавство погано виконує свою основну функцію - це забезпечення ефективного розгляду спорів та ефективного захисту прав. Кожен, хто стикався з українським судом на практиці, знає, що часто буває «все формально правильно, але по суті - ні». Ми хочемо зробити так, щоб судовий процес був підпорядкований меті ефективного захисту прав особи, яка звернулася до суду за цим захистом.
 
Є іноземні аналоги, на які ми можемо спиратися в цьому питанні. Наприклад, англійські правила цивільного судочинства містять таке ключове поняття, що мета перевищує все інше. Ми вирішили, що спробуємо запозичити цей інститут, і в цивільному та господарському процесі визначимо ключове завдання - це ефективний захист прав і своєчасне вирішення спорів. Суддя, приймаючи рішення з певного спору, повинен буде звіряти своє рішення з цією метою. Ми хочемо змусити суддю відійти від формального підходу до застосування норм процесу і підвищити його сумлінність », - зазначив заступник голови.
 
 Джерело: http://sud.ua/