Головний зміст

TTIP Foto Sujet Schiedsgerichte.2015 05 28 16 18 46Першим питанням порядку денного на сьогоднішньому засіданні Ради суддів України було розглянуто питання "Про реагування правоохоронних органів на випадки протиправної поведінки стосовно суддів". До обговорення цього питання було запрошено заступника директора Департаменту превентивної роботи Національної поліції України Анатолій Серединський.
 
 
 
 
 
 
 
 
Доповідаючи із зазначеного питання, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що в останній час почастішали випадки протиправних дій не тільки стосовно суддів, а й проти здійснення правосуддя у судах. З її слів, до Ради суддів України надходять численні звернення про судів і суддів щодо блокування приміщень судів, їх мінування, тиску, погроз, навіть фізичної розправи над суддями з метою схилити їх до прийняття того рішення, яке вважають правильним ті чи інші політики, громадські діячі, тощо.
 
Підтвердженням таких фактів став виступ судді Приморського районного суду міста Одеси Сергія Погрібного, який зачитав членам Ради суддів звернення суддів щодо систематичних протиправних дій, що здійснюються так званими громадськими активістами та колишніми і діючими працівниками підрозділів Національної поліції, проти конкретних суддів та судових засідань, що відбуваються у суді, загалом. Сергій Погрібний зазначив, що всі дії, а це погрози суддям, блокування судових засідань, знищення майна суду, погроми залів судових засідань відбуваються з однією метою – здійснити тиск на суддів, аби ті не застосовували до підозрюваних осіб обґрунтованих запобіжних заходів. Примітно в подібних ситуаціях те, що наряди поліції, які приїжджали на виклики до суду жодного разу необхідним чином не реагували.
 
Відтак, в обговоренні цього питання з'ясувалося ще цілий ряд фактів, які засвідчили не належне реагування працівників поліції на здійснення фактів протиправних дій проти судової влади.
 
У підсумку було прийнято рішення, одним із пунктів якого зазначалося, що Рада суддів України звернеться до Міністерства внутрішніх справ України стосовно вжиття невідкладних заходів щодо посилення охорони судів, інших органів та установ судової системи, безпеки суддів, працівників апаратів судів, підвищення ефективності досудового розслідування злочинів проти життя, здоров"я суддів та їх близьких родичів з метою недопущення аналогічних випадків у подальшому.