Головний зміст

1668358Президент Петро Порошенко повідомив які кроки у проведенні процесу деофшоризації та запровадження прозорих правил для ведення бізнесу в Україні будуть зроблені найближчим часом.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Спроби забороняти офшорні компанії призводили лише до збільшення їх кількості. Це абсолютно тупиковий шлях. Я хочу відкрити декілька кроків, які ми маємо зробити для того, щоб провести ефективний, швидкий і глибинний процес деофшоризації", - сказав Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам.
 
Глава держави повідомив, що доручає Міністерству фінансів, Державній фіскальній службі забезпечити приєднання України до Міжнародної міжвідомчої конвенції із забезпечення доступу України до рахунків-нерезидентів. Після підписання цієї конвенції, а це має відбутись не пізніше 1 січня 2017 року, Україна автоматично отримуватиме інформацію з усього світу про рахунки, відкриті у будь-якому банку світу українськими резидентами, пояснив Президент.
 
Петро Порошенко висловив жаль з приводу того, що раніше це питання ніким не порушувалося.
 
Глава держави повідомив також, що найближчим часом забезпечить внесення до Верховної Ради законопроектів щодо запровадження статусу іноземних контрольованих компаній. Суть таких нововведень у наступному: незалежно від того, зареєстрована компанія в Україні чи закордоном, якщо вона прямо чи опосередковано належить українському резидентові і якщо рівень оподаткування в цій країні вдвічі або більше нижчий, ніж ставка українських податків, податки потрібно сплатити в Україну.
 
Президент підкреслив, що додатково до цих заходів мають бути зроблені кроки щодо гармонізації податкового законодавства.
 
Петро Порошенко також наголосив на необхідності забезпечити голосування в Парламенті конституційної судової реформи, яка дасть можливість створити прозору та ефективну судову систему, з глибинним та повним перезавантаженням системи судів, прийняттям у новій редакції закону "Про судоустрій" та забезпеченням права на справедливий суд і для українських громадян, і для українського бізнесу.
 
Серед інших кроків у процесі деофшоризації Президент назвав також завершення імплементації антикорупційного законодавства, покращення інвестиційного клімату, ухвалення законодавства щодо можливості повернення українських активів. "Це забезпечить збільшення надходжень до державного бюджету, збільшення прозорості, створить абсолютно прозорі правила для того, щоб не робити злочинця із кожної людини, яка хоче і має законне право робити бізнес закордоном",- зауважив Глава держави.
 
Петро Порошенко також зазначив, що вдячний журналістському консорціуму, який складається і з 800 журналістів із 40 країн, що "провели надзвичайно велику роботу для того, щоб світ став прозорішим, фінансовий світ став іншим". "Можу привітати це, бо саме для цих можливостей, в тому числі і в Україні, люди виходили на Революцію гідності. Українські журналісти також працювали в цьому консорціумі. Наголошую, що після цих подій, які відбулися, - фінансовий світ ніколи не буде таким як раніше", - сказав Президент.
 
Глава держави ще раз підкреслив, що його позиції кардинально відрізняються від решти осіб, інформація про яких була оприлюднена у даних журналістського консорціуму.
 
"Я публічно доручив своїм юридичним та фінансовим радникам забезпечити створення структури у координації із однією із найбільших інвестиційних структур світу для того, щоб забезпечити передачу в довірчу власність моїх активів. Зараз я вже маю можливість розкрити цю інформацію  - це Rothschild. Це не просто управління. На сьогоднішній день я позбавлений будь-якої можливості впливу, отримання інформації. Це гарантовано кількасот річною історією будинку Rothschild", - наголосив Президент.
 
За словами Глави держави, ця компанія, створювалась виключно з метою передачі в довірчу власність, як він і обіцяв під час виборчої кампанії. "Компанія не має жодної копійки, жодного пенсу фінансових перерахувань. Так само не наповнювався і її статутний фонд, - запевнив Президент. - Менеджмент компанії, після вступу в дію угоди про довірчу власність, буде змінений на представників, яких призначить Rothschild. Жодного впливу на них ні я, ні будь-які інші мої представники не можуть мати і не будуть".
 
"Позиція задекларована мною, підтверджує, що мої кроки були спрямовані на максимальну транспарентність, прозорість, максимальне забезпечення податкових інтересів України. Все оподаткування активів, які знаходитимуться в довірчій власності, буде відбуватись за українським законодавством і в Україні", - підкреслив Петро Порошенко.
 
Глава держави також зазначив, що підписання угоди про довірчу власність відбулося після тривалих консультацій 14 січня.
 
"Таким чином створена абсолютно прозора структура довірчої власності, мета - відділення найбільших моїх активів від політики - і це гарантується ім'ям найбільш поважних інституцій в світі",- наголосив Петро Порошенко.