Головний зміст

384988138Про це Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк заявив під час зустрічі із представниками «Checchi and Company Consulting, Inc. – компанії, що має досвід впровадження довгострокових програм з реформування судових систем країн, забезпечення доступу до правосуддя, утвердження верховенства права, поліпшення системи юридичної освіти та забезпечення правової обізнаності тощо.
 
 
 
 
 
 
Компанія працює протягом останніх 40 років у понад 140 країнах світу та має намір відновити свою діяльність в Україні. За цей час вона впровадила понад 300 довгострокових програм. Зокрема, у межах проектів «Україна – реформа регуляторної політики» під егідою USAID (1999–2002 роки), «Україна – виконання контрактів та судових рішень» під егідою USAID (1999–2000),  «Україна – програма верховенства права» під егідою USAID (1993–1999).
 
Мета зустрічі – обговорення нагальних потреб Вищої ради юстиції у процесі судової реформи.
 
Під час зустрічі Ігор Бенедисюк розповів про те, що Вища рада юстиції у складі, сформованому відповідно до процедур, передбачених Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд», розпочала свою діяльність 9 червня 2015 року. Відтак було розроблено новий регламент роботи, запроваджено автоматизований розподіл усіх матеріалів Ради, що підлягають колегіальному розгляду.
 
За цей час на адресу ВРЮ надійшло понад 9 тисяч скарг на суддів, половину з яких Радою вже розглянуто. «ВРЮ прийняла рішення щодо звільнення з посад з різних підстав майже 900 суддів: 550 суддів – за загальним обставинами та стосовно 330 суддів – з дискредитуючих підстав. Це безпрецедентні цифри для Ради за весь 18-річний період її діяльності», – розповів Ігор Бенедисюк, зазначивши, що Рада, розуміючи запит суспільства, працює зі значним навантаженням. Впродовж зазначеного періоду було проведено 50 засідань секцій і 30 засідань Ради. Цього тижня Рада планує завершити розгляд висновків Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. Радою також відкрито дисциплінарні провадження стосовно шести судді вищих судів, стосовно двох суддів вищих судів внесено подання про звільнення за порушення присяги, одного – за порушення вимог несумісності відповідно до Закону України «Про очищення влади».
 
За словами Голови ВРЮ, завдання органу полягає не лише у проведенні ревізії судової влади, а й у збереженні кваліфікованих кадрів. «Неможливість безпідставного звільнення судді і тиску на ВРЮ є гарантією захисту суддів», – сказав І. Бенедисюк.
 
Участь у заході взяли представники компанії Checchi and Company Consulting Inc. Келлі Гаваган та Патрік Вуйчік, а також перекладач Петро Павличенко.
 
Від Вищої ради юстиції: Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк, радник Голови Дар’я Богатчук, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРЮ Владислав Гуртенко, начальник відділу взаємодії із засобами масової інформації секретаріату ВРЮ Оксана Лисенко.