Головний зміст

Vertical RGB 600Зустріч Голови Вищої ради юстиції Ігоря Бенедисюка із представниками Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Проекту USAID «Справедливе правосуддя», що відбулася 8 квітня 2016 року, була присвячена завершенню технічної допомоги Проекту щодо надання ВРЮ комп’ютерного обладнання, програмного забезпечення, у тому числі й для запровадження регулярних онлайн-трансляцій засідань секцій та Вищої ради юстиції.
 
 
 
 
 
Голова ВРЮ зауважив про значні результати співпраці Вищої ради юстиції із Проектом та подякував за надання широкої експертної та технічної допомоги протягом 2015–2016 років.
 
Ігор Бенедисюк також розповів учасникам зустрічі про основні результати діяльності Вищої ради юстиції з розгляду скарг громадян на дії суддів, висновків Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції та матеріалів, щодо яких ТСК не встигла прийняти рішення, проаналізував переваги та недоліки нових законодавчих ініціатив щодо діяльності судової влади та окреслив плани Вищої ради юстиції на поточний рік.
 
«Вища рада юстиції бере активну участь у всіх заходах, які проводить Проект. Маємо надію, що ми будемо продовжувати співробітництво», – підсумував Ігор Бенедисюк.
 
У свою чергу Деніел Райан зазначив, що Агентство США з міжнародного розвитку високо оцінює рівень співпраці між Вищою радою юстиції та Проектом «Справедливе правосуддя», а також вказав на роль Вищої ради юстиції у конституційному процесі та удосконаленні законодавства.  Деніел Райан наголосив, що для реалізації головної функції правосуддя, що полягає в утвердженні верховенства права, важливо зберегти незалежність судової влади, яка залежить від її ефективності та довіри громадян. «Приємно зауважити, що завдяки Проекту і вашому лідерству збільшено прозорість роботи Вищої ради юстиції, що врешті сприятиме підвищенню довіри громадян до забезпечення доброчесності в судовій системі», – сказав Деніел Райан.
 
Учасники зустрічі зазначили про важливість роботи, яку здійснила Вища рада юстиції спільно з Проектом у розбудові інституційної спроможності Вищої ради юстиції, співпраці із Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, а також у впровадженні новел Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», посиленні комунікативної діяльності ВРЮ та ін.
 
 «За 9 місяців роботи ви змогли зробити дуже багато, і Вищій раді юстиції вдалося стати однією з найпрозоріших інституцій в Україні, – сказав керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон. – Вперше в житті я побачив пряму трансляцію роботи такої високої судової установи, і нам приємно бути до цього причетним».  
 
«Ми запровадили онлайн-трансляції засідань Вищої ради юстиції, розуміючи, що здійснення дисциплінарних проваджень є одним із чинників відновлення довіри до судової системи, – сказав Ігор Бенедисюк. – Але Вища рада юстиції не є каральним органом. Тому ми пішли на цей безпрецедентний крок, аби зробити нашу роботу зрозумілою і суспільству, і суддям. Навіть у тих випадках, коли громадськість домагається покарання судді «тут і зараз»,  ми свідомо займаємо нейтральну позицію, оцінюючи дії судді лише в межах конкретного провадження».
 
Участь у заході від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) взяли: представник відділу демократії та урядування Деніел Райан, керівник програм розвитку демократії та врядування Олександр Піскун, керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон, юридичний радник Мирослава Воронцова, менеджер із зв’язків з громадськістю Олена Колесніченко, перекладач Ірина Черненко. Від Вищої ради юстиції: Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк, радник Голови Дар’я Богатчук, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРЮ Владислав Гуртенко, начальник відділу взаємодії із засобами масової інформації секретаріату ВРЮ Оксана Лисенко.