Головний зміст

1 52553519e97e652553519e9825Народний депутат України В.Г. Гусак відповів на пропозицію Асоціації слідчих судді України щодо внесення змін до ч.2 ст.31 КПК України.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Суть запропонованих змін стосується можливості розгляду кримінальних проваджень в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, колегіально судом у складі трьох професійних суддів - лише за клопотанням обвинуваченого.
 
Так, народний депутат України вважає, що такі зміни є необхідними для роботи суддів України і дадуть змогу пришвидшити розгляд кримінальних проваджень. Також В.Г. Гусак пообіцяв розглянути дану пропозицію найближчим часом.
 
Нагадаємо, гостра необхідність таких змін в теперішній час виникла у зв’язку з тим, що у судах першої інстанції утворилася неймовірна кількість колегій з трьох професійних суддів з розгляду кримінальних проваджень по злочинах, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, що може привести у недалекому майбутньому з огляду на зріст рівня злочинності до неможливості розгляду кримінальних проваджень у продовж розумних строків.
 
Так, у Шевченківському районному суді м.Києва на 14 суддів, які спеціалізуються на розгляді кримінальних проваджень, станом на вересень 2015 року кількість колегій складає 108, тобто один суддя входить до складу колегій по 30 справах одночасно; у Роздільнянському районному суді Одеської області – на 6 суддів утворено 14 колегій; у Київському районному суді м.Одеси – на 7 суддів утворено більше 30 колегій; в Приморському районному суді м. Одеси утворено більше 100 колегій.
 
В Печерському районному суді м.Києва, де 36 суддів розташовані в різних приміщеннях, утруднено утворення колегій без шкоди для дотримання розумних строків розгляду справи в суді; в Арцизьському районному суді Одеської області на 3 суддів, які мають повноваження, у випадку прийняття одним з них рішення в якості слідчого судді – взагалі неможливо утворити колегію суддів для розгляду кримінального провадження. У зв’язку з чим судді звертаються до апеляційних судів для визначення підсудності кримінальних проваджень іншим судам.
 
Аналогічні труднощі притаманні усім судам України.
 
Разом з тим, кримінальні провадження по злочинах, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, може розглядати суд у складі одного професійного судді, який здійснює кримінальне провадження одноособово.
 
До набрання чинності КПК України 2012 року кримінальні справи вказаної категорії судді розглядали одноособово, і лише за клопотанням підсудного – колегією суддів.