Головний зміст

72806Перші оцінки початкового етапу впровадження зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, обговорення актуальних питань двостороннього та багатостороннього співробітництва у торговельній сфері були розглянуті на Першому засіданні Комітету асоціації Україна – ЄС у торговельному складі, що проходить 12-13 квітня у Києві.
 
 
 
 
 
 
 
 
Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України – Торговий представник України Наталія Микольська, як співголова комітету, представляє Україну, а сторону ЄС – директор Генерального директорату “Торгівля” Європейської Комісії Єва Сінов’єц.
 
“Засідання важливе для нас, оскільки сьогодні 103-тій день імплементації Угоди про асоціацію і її торговельної частини. Ми налаштовані на предметний діалог всього комплексу питань, пов’язаних з нашою торговельною сферою,” - наголосила Наталія Микольська відкриваючи засідання.
 
Було також проголошено готовність до досягнення конкретних домовленостей щодо подальших кроків у контексті можливих інструментів підтримки з боку ЄС, спрямованих на нівелювання негативних наслідків для економіки України, спричинених торговельною агресією РФ. “Ми також готові укласти за результатами засідання операційні висновки для подальшого їх виконання. Я би хотіла наголосити на кількох важливих принципових речах. Ми вважаємо, що Угоди про асоціацію і її торговельна частина це не лише торговельна угода - це є дороговказ, і амбітний план, і драйвер внутрішніх реформ в Україні. Додатковий фактор залучення іноземних інвестицій не лише з ЄС, але й з інших країн, які є вкрай важливими зараз для економіки України,” - розповіла Торговий представник України.
 
У процесі дискусії було обговорено перші результати функціонування зони вільної торгівлі з ЄС. За оперативною митною інформацією за перші три місяці відзначено приріст обсягів експорту до ЄС, у першу чергу - по продовольчих товарах та напоях (+ 31%) та по споживчих товарах (+ 17%). Українські експортери все більше виявляють інтерес до ринку держав-членів ЄС. Імпорт з ЄС зріс по продовольчих товарах та напоях (+ 6%), промислових товарах (+ 4%), засобах виробництва (окрім транспорту), частинах і устаткуванні (+36%), транспортних засобах і запасних частинах (+ 76%), споживчих товарах (+11%).