Головний зміст

article 2302912-13 квітня у Києві пройшло перше інавгураційне засідання Комітету асоціації Україна - ЄС у торговельному складі. Цим кроком в дію запроваджено інституційний механізм зони вільної торгівлі між сторонами.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України – Торговий представник України Наталія Микольська, як співголова комітету, представляла Україну, а сторону ЄС – директор Генерального директорату “Торгівля” Європейської Комісії Єва Сінов’єц.
 
У процесі дискусії було обговорено перші результати функціонування зони вільної торгівлі з ЄС. За оперативною митною інформацією за перші три місяці відзначено приріст обсягів експорту до ЄС, у першу чергу - по продовольчих товарах та напоях (+ 31%) та по споживчих товарах  (+ 17%).
 
Українські експортери все більше виявляють інтерес до ринку держав-членів ЄС. Імпорт з ЄС зріс по продовольчих товарах та напоях (+ 6%), промислових товарах (+ 4%), засобах виробництва (окрім транспорту), частинах і устаткуванні (+36%), транспортних засобах і запасних частинах (+ 76%), споживчих товарах (+11%).
 
Створення та функціонування Торгового комітету передбачене положеннями Угоди про асоціацію (Стаття 465 (4)). До повноважень Комітету належить розгляд питань двосторонньої торгівлі між Сторонами, а також питань імплементації та функціонування зони вільної торгівлі з ЄС.
 
Загальна структура Торгового комітету також передбачає функціонування чотирьох спеціальних підкомітетів: з санітарних та фітосанітарних заходів, митних питань та сприяння торгівлі, географічних зазначень, торгівлі та сталого розвитку.