Головний зміст

29030 12Сьогодні у парламенті 257 народних депутатів проголосували за відставку з посади Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка і відповідно підтримали кандидатуру Володимира Гройсмана, який тепер очолюватиме Уряд.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Таким чином було прийнято постанову ВР (проект №4423) "Про Кабінет Міністрів України". Тексту документу наразі на сайті ВР нема. Незадоволення депутатів викликав той факт, що в цьому проекті вирішувались кілька питань, в тому числі про визнання роботи Уряду задовільною. Докладніше - після публікації тексту.
 
Окрім того, окремі депутати заявляють про обрання нового Прем'єра в неконституційний спосіб, оскільки коаліція, про створення якого заявили у ВР, не має потрібної кількості голосів. Так, за обрання В.Гройсмана голосували Народний Фронт та Блок Петра Порошенка по 75 і 131 депутат відповідно, решта голосів - позафракційні, Відродження та Воля народу.
 
Пропонуємо до Вашої уваги хронологію подій цього призначення.
 
Спочатку А.Яценюк подякував за роботу соратникам та союзникам. “Ми спільно зробили багато для нашої країни і нашого народу. Я прошу прийняти мою відставку, а попереду нас чекають великі справи та великі звершення” - зазначив він.
 
Зал скандує “Молодець”, під ці крики А.Яценюк сходить з трибуни.
 
Для представлення В.Гройсмана як кандидата на посаду нового очільника Кабміну до ВР прибув Президент України Петро Порошенко. Свій виступ він почав з обговорення конфлікту на сході країни, досягнень за цей період.
 
“Сьогодні ми підводимо риску під парламентсько-політичною кризою. З точки зору набутого досвіду був тут і позитивний момент” - зазначив він.
 
Що цікаво, П.Порошенко відзначив, що треба вчитись жити за Конституцією, а не переписувати її кожен раз, коли це необхідно.
 
“Як гарант Конституції я не міг відсторонено спостерігати за тим як країна занурюється у безвладдя, тому я вимушений був взяти на себе роль політичного модератора, щоб прискорити ті рішення, які ви, народні депутати, маєте сьогодні ухвалити” - зазначив Президент.
 
Також П.Порошенко подякував А.Яценюку за роботу та нагадав, що відставка Кабміну це не підстава, щоб мазати його брудом. Слід взяти до уваги, зауважив він, що жоден український Уряд не працював в тих умовах, в яких довелось працювати старому складу Кабміну. З огляду на завдання, які стоять перед новим Урядом, - черги до крісла очільника Кабміну не було.“Симпатична мені ідея технократичного Уряду також не знайшла підтримки” - зазначив Президент.
 
"Вчора коаліція запропонувала мені внести кандидатуру В.Гройсмана на посаду Прем’єр-міністра України. За Вашої підтримки він стане наймолодшим Прем’єром в історії України” - сказав П.Порошенко. Також він похвалив здібності В.Гройсмана як топ-менеджера, його успіхи на посту мера та у ВР.
 
Окрім того, П.Порошенко відзначив, що він пропонує залишити на своїх посадах Міністра оборони та Міністра закордонних справ Степана Полторака та Павла Клімкіна відповідно.
 
Новий Уряд неухильно проводитиме курс на європейську інтеграцію України та, за словами Президента, повинен перейти від виживання до розвитку. Також він нагадав, що незабаром проситиме ВР проголосувати за зміни до Конституції в частині правосуддя.
 
Після представлення Президента В.Гройсману довелось виступати під шум в залі, тому його виступ був коротким. Своє звернення він закінчив словами:
 
"Я не рвусь в Прем’єр-міністри. Я готовий сьогодні з вами взяти відповідальність за долю країни. Присягаюсь, що буду служити українському народу і зроблю усе, щоб нікому не було соромно за мою роботу".
 
Зауважимо, під час обговорення цього питання у ВР Юлія Тимошенко оголосила про те, що "Батьківщина" переходить в опозицію.