Головний зміст

072Комітет з питань бюджету рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Законопроектом №4365, який було розглянуто Комітетом 14 квітня, пропонується призупинити дії з передачі державного майна в комунальну власність до прийняття проектів законів України «Про освіту» і «Про професійну освіту».
 
Законопроектом пропонується виключити абзац четвертий статті 27 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (далі – Закон), згідно з яким Кабінету Міністрів України доручено забезпечити передачу з державної власності у комунальну власність відповідних установ, закладів та організацій /професійно-технічних закладів та інших навчальних закладів, які надають послуги з підготовки кваліфікованих робітників/.
Положення абзацу четвертого статті 27 Закону узгоджується з нормами абзацу першого цієї статті, відповідно до якого Уряду доручено  передати до 1 січня 2016 року видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах на фінансування з місцевих бюджетів.
Питання передачі видатків на підготовку робітничих кадрів на утримання з бюджетів міст обласного значення та обласних бюджетів унормовано Бюджетним кодексом України у частині першій статті 89,  частині першій статті 90 (відповідні зміни внесено Законом України від 24.12.2015 р. № 914-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України»).
 
Водночас, абзацом шостим статті 27 Закону Уряду доручено за підсумками першого кварталу 2016 року провести моніторинг фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів державної форми власності за рахунок коштів обласних та міських бюджетів та у разі необхідності внести пропозицію щодо змін до бюджетного законодавства. Проте, на даний час Урядом не надана інформація щодо здійсненого моніторингу із вказаного питання та, відповідно, не внесені необхідні законодавчі пропозиції.
 
За наслідками розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді проект закону за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон /після прийняття Верховною Радою України рішення щодо Пропозицій Президента України про відхилення законів України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти»  (до реєстр.№3831-2) та «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти» (до реєстр.№ 3830-3)/.