Головний зміст

11867815 квітня 2016 року, у Вищому адміністративному суді відбулось засідання круглого столу на тему: «Актуальні проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах». Організаторами заходу виступили Національна школа суддів України спільно з ГО «Асоціація податкових радників», Вищим адміністративним судом України та платформою Taxlink.
 
 
 
 
 
 
 
 
Для обговорення теми було запрошено 82 суддів з ВАСУ, окружних адміністративних та апеляційних адміністративних судів всієї України, з яких з'явилося 50.
 
Зазначимо, що платформа Taxlink – це платформа податкових знань нового покоління, яка дає можливість обговорити всі проблеми у правозастосуванні та прогалин законодавчих ініціатив онлайн.
 
Однією з переваг платформи є відображення правових позицій судового рішення та пошук судової практики за правовими позиціями, що надає змогу співставлення судових рішень та правових позицій за ключовими статтями мотивувальної частини.
 
На засіданні було обговорено питання стосовно дотримання платником податків належної власності в світлі вертикальної практики ВСУ. Зокрема, професор кафедри фінансового права юридичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка, президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев розповів про спори, пов’язані із функціонуванням системи електронного адміністрування (СЕА). За його словами : «Незважаючи на те,що система електронного адміністрування повинна була бути системою без збою, в межах якої повинні були вирішуватися всі питання адміністрування ПДВ, питання все ж таки є. Питання в першу чергу питання пов’язані з неможливістю реєстрації платником податків податкової накладної, у зв’язки з тим,що його залишок коштів на рахунку в казначействі є не тим, на який він може виписувати ці податкові накладні. Тобто залишок розраховується податковою не так ,як платником податків. В результаті чого система відмовляє платнику податків у його праві зареєструвати податкову накладну та, відповідно, одержати податкових кредит його контрагенту,що є досить серйозною проблемою.
 
Також на круглому столі були висвітлені питання вирішення окремих категорій спорів за участю органів Державної фіскальноїслужби.
 
Учасники круглого столу обговорили проблеми визначення дискредитації в межах податкових спорів про стягнення бюджетного відшкодування ПДВ. Зокрема, існує проблема, коли платник податку подає заяву до Державної фіскальної служби про бюджетне відшкодування.Сам податковий орган заяву приймає, перевірку не проводить і не відправляє заяву до казначейства результатом чого стає те, що платник податків не отримує відшкодування.
 
По завершенню заходу всі судді отримали сертифікати.