Головний зміст

parubiuГолова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з представниками наукових кіл, що прийшли у вівторок під стіни Верховної Ради з вимогою виділити кошти на фінансування науки. Науковці вимагали виконати норми закону «Про наукову і науково-технічну діяльність», ухваленого у минулому році.
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідно до цього закону, фінансування науки мало становити 1.7% від ВВП. На даний момент у бюджеті країни на цей напрям виділено лише 0.2%, що унеможливлює оплату праці молодим вченим та спричинить припинення фінансування наукових програм. Зокрема, Міністр науки і освіти України Лілія Гриневич зазначила, що на сьогоднішній день «кризово необхідні 610 млн грн на усі академії для дофінансування заборгованості по виплатам по зарплаті», тому терміново потрібно внести зміни до Державного бюджету України. Наразі, за її словами, у міністерстві проводиться аудит щодо визначення найважливіших його напрямків діяльності.
 
Свої вимоги про катастрофічний стан в освітянській галузі науковці передали Голові Парламенту.
 
Андрій Парубій, підтримуючи необхідність виправлення ситуації у сфері освіти і науки, зазначив, що пропозиції по додатковому фінансуванню повинні подаватися у загальному пакеті змін до Держбюджету, який планується розглядати у першій половині червня.
 
«Це не є фантастичні речі. Але потрібно вже напрацьовувати пропозиції на 2017 рік», - зазначив А.Парубій і пообіцяв організувати зустріч науковців з Прем’єр-міністром України В.Гройсманом.