Головний зміст

15753 1 large19 квітня 2016 року у приміщенні  ВККСУ пройшло первинне кваліфікаційне оцінювання перших дев’яти суддів Апеляційного суду Київської області. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Тиждень тому саме ці 9 суддів проходили перший етап оцінювання, під час якого ними були вирішені тестове та практичне завдання. Цього ж разу служителі Феміди, під час співбесіди з членами ВККСУ, надавали пояснення стосовно свого суддівського досьє. Питань виникало чимало, адже дослідження суддівського досьє здійснюється за період перебування на посаді судді з 1 січня 2012 року,  а в разі наявності інформації – за весь період перебування на посаді судді.
 
Не зважаючи на те, що оцінювалась здатність здійснювати правосуддя в  суді апеляційної інстанції, питання колегії Комісії стосувались всього періоду роботи суддею, зокрема роботи в суді першої інстанції.
 
Обговорення відбувалося шляхом доповіді члена ВККСУ та одночасним наданням судді можливості пояснити виниклі розбіжності. Обов’язковому обговоренню із суддею підлягають дані щодо відповідності його етичним та антикорупційним критеріям. Даних стосовно порушення правил суддівської етики суддями, які проходили співбесіду, Комісією виявлено не було. 
 
В групі оцінюваних суддів був і голова Апеляційного суду Київської області Олексій Данілов. Зазначимо, що до ВККСУ за три роки надійшло найменше скарг на його дії під час здійснення судочинства – всього 4, з яких 3 розглянуто на користь судді, а ще одна знаходиться на розгляді.  Дані щодо відповідності судді антикорупційному критерію співпадали з задекларованим майном та доходами.  Надаючи пояснення стосовно походження майна (квартири та будинка), Олексій Данілов зазначив, що дана нерухомість отримана ним після переселення з м.Чорнобиля у 1987 році. За результатами оцінювання суддя визнаний кваліфікованим та таким, що здатний здійснювати правосуддя. 
 
IMG 8083
 
Під час співбесіди з суддею Олексієм Журбою, виявилося, що в його досьє відсутня інформація щодо розглянутих ним справ у 2012 році. Суддя пояснив, що був переведений до Апеляційного суду Київської області у 2013 році, до цього здійснював правосуддя у Соснівському районному суді м.Черкаси.  Олексій Журба виявився єдиним у своїй підгрупі суддею, рішення якого не скасовувалися через порушення процесуальних строків розгляду справ.  Отже, суддя підтвердив свою здатність в подальшому здійснювати правосуддя.
 
IMG 8082
 
Пояснюючи набуття права власності на квартири, судді Світлана Голуб на Руслана Березовенко зазначили, що після винесення рішення ЄСПЛ Міністерство юстиції України виділило кошти на придбання житла 15 суддям Апеляційного суду Київської області. 
 
Члени Комісії зауважили, що Руслана Березовенко, всього двічі проходила підготовку та підвищення кваліфікації  в Національній школі суддів України упродовж перебування на посаді судді, що є недостатнім, адже це є обов’язком судді, встановленим законодавством.
 
IMG 8086
 
Зазначаючи кількість скасованих рішень, винесених кожним суддею, члени ВККСУ просили проаналізувати основні підстави, за якими їх рішення були скасовані касаційною інстанцією. Суддя Сергій Верланов вказав порушення як процесуальних, так і матеріальних норм, які стали підставою для скасування його рішень. Основними є неповне з’ясування судом обставин справи, передчасність висновків суду, порушення ст.303 ЦПК України. 
 
«Нерідко скасовуються ухвали про повернення апеляційної скарги, через те, що ухвала про залишення апеляційної скарги без руху не була отримана апелянтом і поверталася до суду за закінченням терміну зберігання», - навела приклад з практики суддя Олена Білоконь.
 
Найбільше питань щодо походження майна та коштів було поставлено судді Леоніду Волохову, який надавав пояснення стосовно походження трьох квартир та грошових коштів на депозитних рахунках. Надана ним інформація  співпала з інформацією, наданою НАБУ.
 
IMG 8084
 
За результатами оцінювання  єдиною суддею, що не здатна здійснювати правосуддя,  визнано  Ларису Дмитрієву, тому її відсторонено від здійснення правосуддя  та направлено до Національної школи суддів для перепідготовки  до 22 вересня 2016 року. Лариса Дмитрієва була переведена з Апеляційного суду Луганської області у квітні 2015 року. Зазначимо, що за 3 роки було скасовано всього 8 рішень, винесених суддею, що в кілька разів менше, ніж у її колег з Апеляційного суду Київської області.  До того ж, суддя єдина була не обізнана про зміст скарг на її суддівську діяльність, які перебувають у ВККСУ на розгляді.
 
Отже, судді Апеляційного суду Київської області Руслана Березовенко, Олена Білоконь, Сергій Верланов, Леонід Волохов, Світлана Голуб, Сергій Журба, Олексій Данілов та Ірина Іванова підтвердили свою здатність і надалі виносити рішення іменем України.